Du är här: Start / Nyheter / Spår av cyanobakterier i havet

Spår av cyanobakterier i havet

Publicerad 07 augusti 2018

Levande cyanobakterie Nodularia från förra veckans vattenprov i Laholmsbukten.

Förra veckans provsvar angående algblomningen visade att det fanns giftiga cyanobakterier i Laholmsbukten vid provtillfället. Men de giftiga algerna kan flytta på sig snabbt med vindar och strömmar och därför kan det skifta både lokalt och från dag till dag.

Enligt Allmänhetens oceanografi för SHMI i Göteborg är det man sett i Laholmsbukten sannolikt rester från algblomning i Östersjön. Är vattnet klart är det ingen fara för att bada – finns det alger så märker man det och bör välja en annan plats att bada.

Att tänka på

  • Undvik bad om vattenytan täcks av en tydligt blågrön, grön eller gulgrön-gulbrunaktig hinna eller då vattnet är kraftigt grumlat av mycket fina trådar (som centimeterlånga tunna hårstrån) eller små blågröna ”gryn” som liknar mycket små barr.
  • En allmän regel för bad är att du ska kunna se fötterna när vattnet når upp till knäna. Var alltså aktsam när du inte ser botten på 0,5–1 meters djup och egenskaperna ovan är uppfyllda.
  • Om det ställe du tänkt bada på har råkat ut för algblomning finns oftast ett bättre alternativ. Var algerna samlas beror på hur vinden blåser. Algansamlingar kan blåsa in på mycket kort tid men också försvinna lika snabbt.
  • Har du ändå badat i vatten med algblomning så skölj noga av kroppen och tvätta sedan med tvål och vatten. Vid ögonirritation, skölj ögonen med rinnande vatten.
  • Barn och djur är högriskgrupper. Släpp inte barn eller djur till stränder eller i vatten med kraftig algblomning. Det gäller både husdjur och tamboskap.
  • Använd inte vatten från algblomningsområden som dricksvatten eller för matlagning. Många alggifter är värmestabila och kokning förstör inte gifterna.
  • Har du badat och får symptom som magproblem, led- eller muskelsmärta, kontakta Sjukvårdsupplysningen 1177.

Vattenprover

Via länken ”Vattnet i Västerhavet” kan du ta del av kommande provtagningar som genomförs på uppdrag av Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Text: Viktor Hedén

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 7 augusti 2018

Länkar