Du är här: Start / Nyheter / Appen för felanmälan välanvänd - antalet ärenden mer än fördubblade mot 2019

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Appen för felanmälan välanvänd - antalet ärenden mer än fördubblade mot 2019

Publicerad 25 juni 2020

För att göra det enklare både för invånare och för besökare att rapportera om något som behöver åtgärdas runt om i kommunen släppte Laholms kommun i maj i år en ny app. Detta har gjort att antalet ärenden som kommit in mer än fördubblats mot samma period 2019.

I skrivande stund har redan flera hundra personer laddat ner appen till sin telefon och kan nu hjälpa till att göra Laholms kommun till en bättre plats. Appen är helt gratis att ladda ner och använda och fördelen är att den som rapporterar in felet enkelt kan göra det direkt på plats.

Lättare att hålla koll

Inte nog med att det kommit in fler ärenden, nu när många ärenden kommit in i systemet kan det konstateras att de ärenden som registreras är av mer varierande slag än tidigare och spridda över fler verksamheter inom kommunen.
- Fördelen med det nya systemet är att det har gjort det lättare att ha koll på de felanmälningar som kommer in. De som vi tidigare fått som telefonsamtal och som skrevs ner på lappar i farten är nu ordnade inne i systemet. Man blir påmind och kan göra uppföljningar, säger Madelaine Herzwall, arbetsledare för driften på Laholms kommun.

Så här fungerar systemet för felanmälan

Systemet är designat så att felanmälan/synpunkten går direkt till den handläggare på kommunen som ansvarar för just den typen av arbete. Denne skickar sedan i sin tur ärendet vidare till den som åtgärdar på plats och därigenom blir ärendegången snabbare och enklare. Den som rapporterar in får dessutom ett ärendenummer som kan användas i vidare kommunikation med kommunen i samma ärende. Ärendet markeras även på en karta över kommunen så andra kan gå in och se om någon redan rapporterat in felet.
Den som rapporterar in till kommunen kan även enkelt bifoga bilder via sin kamera i telefonen, samt genom ett enkelt knapptryck visa exakt position så att den som har hand om ärendet på kommunen snabbt och enkelt kan skicka en utförare att åtgärda felet.

Så här skaffar du och använder appen

Ladda ner appen till din smarta telefon
Appen, som går att ladda ner både från App store för Iphonetelefoner, och från Google play för androidtelefoner heter Felanmälan Laholms kommun och är helt gratis för alla användare.
Så här gör du: Gå in där du skaffar appar till din telefon. Sök efter Felanmälan Laholm. Appen ser ut som kommunens flagga. Klicka på ”hämta”. Ange eventuellt ditt lösenord om det behövs och vänta på att appen dyker upp på din skärm. Klart! Nu ligger den bland de andra i din telefon.

Lägg in din felanmälan
Klicka på appsymbolen. Godkänn att programmet vill använda din nuvarande plats, det har du nytta av sedan. Nu ser du att det dyker upp en blå prick på kartan som anger var du är.
Klicka på knappen längst ned på skärmen där det står + Nytt ärende. Du kommer nu till själva formuläret.
Välj kategori så att ärendet hamnar rätt. Du kan sedan antingen gå till kameran och ta en bild eller välja ditt bildgalleri och välja bild direkt därifrån på potthålet i vägen, grenarna som hänger över vägen, sälen på stranden eller annat du vill göra kommunen uppmärksam på.
Trycker du på Välj position kan du antingen välja där du står via den blå knappen ”Använd denna position” eller flytta runt kartan för att hitta en annan. Du zoomar in och ut genom plus- och minustecknen.
Beskriv sedan ditt ärende så noggrant som möjligt. Vill du bli kontaktad kan du skriva det här, men vänta med några personuppgifter och/eller telefonnummer och skriv dem under Kontaktuppgifter istället så blir det lättare för den som ska kontakta dig.
Nu väljer du ifall du vill följa ärendegången eller inte och i så fall om det ska vara via e-post eller sms.
Fyll i dina kontaktuppgifter ifall du vill bli kontaktad, eller lämna tomt om du vill vara anonym.
Klicka på den blå knappen ”Skicka” och ditt ärende är nu inskickat.

Text: Annika Lindblad

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 25 juni 2020