JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Återvinning och reflektion i fokus när Stadshusgalleriet öppnar dörrarna till nya utställningen

Återvinning och reflektion i fokus när Stadshusgalleriet öppnar dörrarna till nya utställningen

Publicerad 03 mars 2023

Här står Joanna Thede vid sitt konstverk "Återstråk".

Lördagen den 4 mars kl. 11-14 är det vernissage i Stadshusgalleriet, och då visar konstnären Joanna Thede upp sin utställning ”Vindlingar och spår” – stickade verk och ljusinstallationer.

Joanna jobbar väldigt mycket med återvinning och hon skapar konstverk av saker som hon hittar på gatan och på stranden. Något som också tar plats i hennes skapande är ljussättning och belysning av konstverken.

–      Det är spännande med ljus och belysning för det gör hela skillnaden. Jag som konstnär kan aldrig exakt förutse hur resultatet kommer att bli, och därför är det alltid spännande att hänga en utställning, säger Joanna.

Inspirationen till att arbeta med återvinning kommer från hennes utbildningstid i Glasgow där folk ofta ställde ut sitt skräp på trottoarerna, och det kunde vara allt från stora möbler till en basgitarr. Bland allt skräp så hittade Joanna olika gratismaterial som hon kunde börja jobba med.

–      Jag blir inspirerad när jag ser saker som inte riktigt ska vara någonstans, och som kan få ett nytt sammanhang och en ny plats, säger Joanna.  

Ett av verken i hennes utställning heter ”Återstråk”, och det är strandskräpsflätor som just nu hänger från taket i Stadshusgalleriet. Flätorna består av skräp som hon har hittat längs strandpromenaden hemma i Helsingborg, ett stråk som hon ofta återkommer till i sina promenader. Joanna berättar att skräpplockandet är en medveten handling som både är egoistisk, för att hon ska skapa något av det, och en god insats för naturen. När hon plockar skräp och sedan skapar något av det så känns det meditativt, och det är tillfällen för Joanna att reflektera och låta tankarna vandra i väg.  

–      Mitt skapande är meditativt och det känns djupt meningsfullt att skapa något som andra kanske inte uppfattar som meningsfullt, säger Joanna.

Joanna vill att du som besökare ska få en unik upplevelse när du besöker hennes utställning, och hon hoppas att något av verken ska skapa en tanke eller känsla hos dig. Hon önskar också att du väljer att besöka utställningen mer än en gång, och gärna vid olika tidpunkter eftersom verken kan se olika ut som ett resultat av skiftande ljus och belysning.

Utställningen kommer att pågå fram till den 15 april, och för att ge dig som besökare maximal upplevelse så kommer två verk att vara tända i 3 timmar varje kväll efter ordinarie öppettid. Då kan du uppleva verken genom fönsterna på Humlegången fram till kl. 22. Skulle el-brist uppstå kommer ljuset i verken att omgående stängas av.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: WKO
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 3 mars 2023