Kasta inte skräp i naturen och brunnen
Publicerad 02 juni 2020Nedskräpning är ett stort problem i landet, även i Halmstads och Laholms kommun. Skräp som kastas på marken och i gatubrunnarna sköljs med regnvatten ner i dagvattensystemen och rinner ut i närliggande vattendrag. Till sist hamnar det i havet.
Det skadar såväl växter som djur. Sjöfåglar och andra marina djur trasslar in sig i plasten eller misstar den för mat. Plast blir också till mikroplast, när den hamnar i naturen och kan tränga in i de marina djurens celler och vävnader.
Även vi människor påverkas. Skräpet rinner ut i vatten som vi ska göra dricksvatten av, på marker där våra barn leker eller på badplatsen där vi badar.
Släng skräpet i soptunnan
Emma Johansson, miljö- och processingenjör på Laholmsbuktens VA, uppmanar därför alla att tänka till, och slänga skräpet där det hör hemma – i soptunnan.
- På vissa allmänna platser finns det möjlighet att källsortera förpackningar och tidningar. Dessa återvinns och blir till råvara för nya produkter. Restavfall förbränns och blir till fjärrvärme och el. Det är viktigt att vi alla hjälps åt med att hålla rent, understryker hon.
En miljard fimpar
Cigaretter och snus är det vanligaste skräpet i tätorter. Varje år slängs en miljard fimpar på gator och torg i Sverige enligt en undersökning som Håll Sverige Rent har gjort. Fimpen innehåller ämnen som är skadliga för naturen, bland annat kadmium och plast.
Hantera förorenat vatten rätt
En annan föroreningskälla kan vara biltvätt eller rengöring av sopkärl, skottkärra och låta smutsvattnet rinna ner i gatubrunnen. Särskilt känsligt är detta om vattnet innehåller kemikalier, målarfärg, betong eller andra skadliga ämnen.
Att tvätta bilen på egna uppfarten är dessutom ett dubbelfel. Då slösar man dessutom med vårt värdefulla dricksvatten – som främst ska användas till liv, hälsa och hygien.
Fakta – vad är dagvatten?
Regn, snö och hagel som rinner av från tak, gator och andra hårda ytor kallas för dagvatten.
Dagvatten renas inte på reningsverk som många tror, utan leds genom gatubrunnar ut i åar, sjöar och hav.
Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 2 juni 2020