JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2009

Nyhetsåret 2009

Publicerad 01 januari 2010

I Oxhult utanför Hishult byggdes Laholms kommuns första vindkraftspark med invigning i april. Tillsammans producerar de tolv vindmöllorna el för uppvärmning av cirka 3 000 villor.

Det är inte lätt att summera ett år. Här nedan nämns några av de största händelserna i Laholms kommun under 2009. På länkarna till vänster hittar du fler nyheter som uppmärksammades.

Svininfluensan var ett stående samtalsämne under det gångna året. Efter utbrottet i Mexico nådde den Sverige under hösten.

Redan under sommaren började ansvariga i Laholms kommun förbereda höstens massvaccination. Med hjälp av företagshälsovården i Laholms kommun vaccinerades kommunalt anställda inom vården och annan personal som bedömdes ha viktiga samhällsfunktioner. Samtidigt riggades skolhälsovården i kommunen för att sticka alla elever från årskurs fyra till och med gymnasiet. Organisationerna var väl rustade men vad hjälpte det när den viktigaste pusselbiten fattades eller tilldelades i ringa omfattning. I Laholm, liksom på många andra orter, var bristen på vaccin ett ständigt problem.

I början av december avslutades kommunens engagemang. Då hade närmare 70 procent av eleverna vaccinerats genom kommunens försorg och hälften av de kommunanställda som tillhörde prioriterade grupper.

Vindkraftspark

Vindkraften fortsatte att vara en stor och känslofylld fråga i Laholms kommun. I mitten av april invigdes kommunens första vindkraftspark. Tolv 150 meter höga möllor på vardera 2 MW togs i drift i Oxhult utanför Hishult. Tillsammans producerar de el för att värma 3 000 villor.

Kritiken tystnade dock inte, varken mot denna vindkraftspark eller andra storskaliga planerade anläggningar i kommunen.

Fortsätter uppåt

Under flera år har Laholms kommun klättrat uppåt på Svenskt Näringslivs rankinglista över företagsklimatet i landets kommuner och legat i topp bland de halländska kommunerna. 2009 blev inget undantag. Kommunen klättrade ytterligare ett snäpp på stegen och ligger nu på 12:e plats i landet.

Varumärket Laholm

För att stärka den geografiska platsen, Laholms kommun, har många inom kommunen varit involverade i att bygga Varumärket Laholm. Med utgångspunkt från fyra utmärkande egenskaper, livet på den lilla orten, en historisk miljö, närheten till vatten och en dynamisk region, ska kommunen marknadsföras. Som ett led i arbetet skapades en ny logotyp. En blå båge för bukten, en vit smal bågformad strand och ett grönt bälte för inlandet. Symbolen används i såväl Laholms kommuns logotyp som i logotypen för kommunen som geografisk plats.

I samband med introduktionen, en lördag i november, avgjordes också tävlingen om bästa Laholmsbakelsen.

Musik och gamla bilar

I början av sommaren arrangerades för andra året Laholms kulturfestival. Med kända artister som Mikael Wiehe, The Spotnicks och Janne Schaffer lockades tusentals besökare till konsertplatsen vid Lagan i Laholm. Här höll även Hallands fordonsveteraner till. När föreningen firade 30 år valde man att flytta Västkustrallyt till Laholm – och det blev succé. Vid Gröningen vandrade intresserade mellan gamla bilar och musikscenerna ett stenkast därifrån. Samarrangemanget lär återkomma i år.

Nyhetsartiklar under 2009

Via denna sida kan du läsa artiklar om vad som hände under det gångna året. Du kan också via länk till pdf-fil ta del av en mer omfattande sammanfattning för nyhetsåret 2009 vilken publicerades i kommunens årsredovisning. 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan granskad den 3 augusti 2010