JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2009 / Badland för de minsta

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Badland för de minsta

Publicerad 10 juni 2010

I badlandskapet. Badmästare Andy Marshall tillsammans med badlandets skapare, Marcus Malmsten och Åke Vallin.

Ett badland för småbarn med vattenfall, rutschbana, vattenleksaker och djurfigurer.
När Folkhälsocentrums badanläggning i Laholm öppnar den 31 augusti kommer säkerligen barnen att rusa till det nya badlandet på 60 kvadratmeter.

Just nu är hela anläggningen stängd, men det sjuder av liv innanför väggarna. På två veckor ska badlandet, som byggs i glasfiber, ta form.

- Tiden är knapp, men med hjälp av extrainsatt personal klarar vi arbetet, säger Marcus Malmsten.

Under våren fick hans företag, Malmsten AB, uppdraget att bygga badlandet i Laholm. Företaget anlitade i sin tur Alnö Design AB för utformningen och utförandet.

Läcka

Där barnbassängen tidigare fanns fylls nu utrymmet av ett vattenland, skapat för småbarn. Tillkomsten är en direkt följd av att barnbassängen började läcka under senhösten 2008. Då uppstod frågan om renovering eller satsning på något nytt.

- Under några år har vi diskuterat förändringar för barnen. Nu blev frågan akut. Med kultur- och fritidsnämndens samtycke valde vi att satsa på vattenland för barn. Förvisso kostade det betydligt mer, 1,2 miljoner kronor jämfört med drygt 200 000 kronor för renovering, men jag är övertygad om att satsningen betalar sig, säger badmästare Andy Marshall.

Betalas på tre år

Enligt Malmsten AB betalas investeringen på tre år med snabbt stigande besöksantal. Det är i vart fall företagets erfarenhet från liknande anläggningar.

- Många av dagens simhallar uppfördes under 1960- och 1970-talet. De byggdes främst för att få fler att motionera. Numera efterfrågas upplevelse, säger Marcus Malmsten.

Personalen på Folkhälsocentrum har dock inte baserat sina kalkyler på Malmsten AB:s uppgifter. Personalen vågar inte vara så optimistisk. Beräkningarna grundas på enprocentig ökning av antalet badande, vilket innebär cirka 1 000 fler badande per år, och en liten höjning av entréavgiften.

- Det räcker mer än väl för att betala räntor och amorteringar, säger Christer Johansson, avdelningschef inom kultur- och fritidsverksamheten.

Nedgång

I likhet med många badanläggningar runt om i landet har simhallen i Laholm tappat besökande. I fjol noterades den sämsta säsongen på länge med 97 000 besökande. Intresset för Laholmsanläggningen är dock betydligt större jämfört med en del grannkommuner. Ljungby, som är en betydligt större stad, noterade exempelvis endast 85 000 besökande under fjolåret.

Andy Marshall är emellertid övertygad om att nedgången för Laholmsanläggningen snart vänder uppåt igen. 

 Andy Marshall tycker badland lockar

Badland lockar. Andy Marshall är förvissad om att badlandet i Laholms simhall kommer att locka många barnfamiljer från såväl den egna som angränsande kommuner. 

- Satsningen på småbarn ger också fler vuxna. Kanske kan vi även också få fler barnfamiljer från angränsande kommuner. Halmstadsborna har visserligen en jättefin anläggning i Sannarpsbadet, men den lämpar sig inte särskilt väl för icke simkunniga barn, säger Andy Marshall, och understryker att barnfamiljer är en viktig målgrupp för Laholmsanläggningen.

För att utnyttja satsningen maximalt är badlandet öppet varrje vardag från klockan 9. Till övriga bassänger har allmänheten tillträde först klockan 13.

- Förhoppningsvis kan badlandet också bli en mötesplats för mammor eller pappor som är hemma med sina barn, säger Andy Marshall.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars-Anders Bengtsson inviger badlandet lördagen den 5 september. Då är det också gratis att besöka badet.

Smygpremiär

Två avdelningar från Blåkulla förskola har redan provat anläggningen. Barnen var minst sagt förtjusta.

- Hit ska jag ta mamma och pappa varje dag, sa en liten grabb som for runt i badlandet. 

Bus och stoj i det nya badlandet

Här leks det för fullt

En liten flicka får vatten över huvudet

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan granskad den 22 juli 2010