JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2009 / Byggherre som tror på kommunen

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Byggherre som tror på kommunen

Publicerad 10 juni 2010

Framtidstro. Byggherren Ebbe Jonasson tror på kommunen. Nu bygger han villor i Hasslöv.

Finanskris, lågkonjunktur och en byggsektor som rutschar utför. Då bygger Ebbe Jonasson nya villor i Hasslöv och har långt framskridna planer på att uppföra lägenheter i Ysby och Skottorp.

Knappast orter som framstått som de mest heta. Men Ebbe Jonasson tror att byggandet en bit inåt landet kommer att bli mer populärt.

- Den totala prisbilden blir en annan med avsevärt lägre tomtpriser, säger han.

Visningsvilla

I Hasslöv, på Hallandsås nordsluttning, visar han runt i ett halvfärdigt hus på 120 kvadratmeter. Med förflutet på Mjöbäcksvillan är det därifrån han hämtar modellen, men planlösningen bestämmer kunden. Någon gång i april ska huset vara klart, möbleras och användas som visningsvilla.

Intill byggplatsen finns redan en färdig villa med anlagd trädgård. Det ägs av en dansk.

- Danskarna är en intressant målgrupp, inte minst nu när kronan är så svag. De söker sig ut på landet, vill ha nära till skog men ändå inte ha sitt hus alltför långt ifrån de stora vägarna. Därför vänder jag mig söderut för att fånga deras intresse, berättar Ebbe Jonasson.

Blå Avisen är en kanal för att nå dem. Ebbes annons om villor i Hasslöv gav åtta svar samma dag som tidningen distribuerades.

Kvalité säljer

I Hasslöv har Ebbe Jonasson option på ytterligare sju kommunala tomter. När han fått köpare till en tomt bygger han kundens villa. På så sätt förbygger han sig inte i rådande lågkonjunktur. Samtidigt understryker han att byggmarknaden ingalunda är körd i botten.

- Med lite is i magen går det att bygga även nu. Bra boende med hög byggkvalité kommer alltid att efterfrågas, säger han.

Sedan början av 2000-talet driver Ebbe Jonasson byggfirman Byggkonsult AB med säte i Laholm. Dessförinnan jobbade han på Mjöbäcksvillan i Malmö och for mellan byggena i södra Sverige. När kroppen började protestera mot tempot ”varvade” han ner, startade egen byggfirman och blickade mot den lokala byggmarknaden. Sedan sekelskiftet bär många villor hans signum. Hans firma har byggt 15 hus i Åmot, Mellbystrand, 25 hus i Svarvareskogen i Skummeslövsstrand, några hus i Veinge och sex hus i Ysby. Hans hittills största projekt i kommunen är bostadsområdet vid Lärcentrum i Laholm. Här var han emellertid anlitad entreprenör och inte byggherre.

Nya lägenheter

Förutom projektet i Hasslöv står han också i startgroparna för att dra igång lägenhetsbygge i Ysby och Skottorp. På båda orterna omfattar byggplanerna tiotalet lägenheter.

- Många äldre vill bo kvar på orterna men alternativt boende saknas när den egna villan blir för stor. Med lägenheter på orterna skapas också omflyttning i boendet. Villor kommer ut på marknaden och yngre människor kan ta över, säger Ebbe Jonasson.

Han är fast övertygad om att Laholms kommun kommer at bli en än attraktivare kommun att bo i. Och han tror verkligen på de små orternas förmåga att expandera. Därför vågar han satsa i Ysby och Skottorp, lågkonjunkturen till trots.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan granskad den 22 juli 2010