JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2009 / Hjälpmedel förenklar vardagen

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Hjälpmedel förenklar vardagen

Publicerad 10 juni 2010

Tydligare tangentbord. Mari Ferdinandsson och Håkan Peterson har skapat "Möjligheternas rum." Här visar de ett tydligare tangentbord.

Det började som ett projekt för att hjälpa gamla i vardagen. Det slutade med två fyllda rum på Lagahöjden i Laholm med smarta produkter som gör vardagen enklare för alla, oavsett ålder.

Enkla hjälpmedel i vardagen, som exempelvis greppvänliga bestick, förskrivs inte längre via Landstinget Hallands hjälpmedelscentral. Numera får behövande själva bekosta dessa. Samtidigt är det inte lätt att skaffa sig en överblick av alla hjälpmedel som på olika sätt underlättar vardagen.

Arbetsterapeuten Håkan Peterson och förskolekonsulenten Mari Ferdinandsson såg problemet. Tillsammans ansökte de om pengar från Hjälpmedelsinstitutet och dess projekt ”Teknik för äldre.” Strax före jul 2008 fick de 100 000 kronor.

Möjligheternas rum

På Lagahöjden i Laholm öppnade de nyligen ”Möjligheternas rum”. Två rum har fyllts med olika hjälpmedel som underlättar vardagen för gamla och människor med funktionshinder.

- Behovet var stort att samla olika produkter till en plats. Vi visar en del av marknadens utbud, var produkterna kan köpas och hur de fungerar. För man kan aldrig underskatta känslan av att känna på en produkt, säger Mari Ferdinandsson.

Inlevelsepromenad

Flasköppnare och korthållare

Flasköppnare och korthållare. Med enkla hjälpmedel visar Håkan Peterson och Mari Ferdinandsson hur vardagsproblem kan lösas.

Innan besökarna slussas in i ”Möjligheternas rum” går de en så kallad inlevelsepromenad. På informativa blad presenteras begränsningar som komplicerar vardagslivet och hur dessa kan lösas på ett förhållandevis enkelt sätt.

Innanför tröskeln till ”Möjligheternas rum” visas de praktiska lösningarna. Det kan handla om olika tidshjälpmedel, som exemeplvis talande klocka, vibrerande klocka à la Kalle Anka modell eller dags- och veckoscheman som hjälper till att strukturera dagarna.

- Scheman stöder korttidsminnet, säger Mari samtidigt som hon från en av hyllorna plockar fram en sakletare. Säg den som inte behöver en sådan. För hur många har inte förlagt nycklar, mobiltelefoner m m .

Bowlar med datorn

Enkel fjärrkontroll, kontroll för att styra all belysning i bostaden och diverse hjälpmedel för att underlätta arbetet i köket är andra exempel på utbudet i ”Möjligheterna rum.” Givetvis finns här även smarta lösningar som förenklar datoranvändningen. Med datorns hjälp kan man också bowla, spela tennis eller golf.

-Internet är en alldeles utmärkt källa för att leta hjälpmedel, men jag är övertygad om att många vill känna på och pröva en produkt innan man köper den. Därför är jag övertygad om att ”Möjligheternas rum” fyller en viktig funktion, säger Håkan Peterson.

Utställningen är öppen varje onsdag mellan klockan 13 och 16. Det går också bra att boka tid, vilket en del pensionärsorganisationer redan har gjort.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan granskad den 22 juli 2010