JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2009 / Laholms sommarspel

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Laholms sommarspel

Publicerad 10 juni 2010

Historiskt bröllop. Anrika Skottorps slott är spelplats för årets sommarspel. Här gestaltas det historiska bröllopet mellan Ulrika Eleonora och Karl XI.

Skottorps slott är årets spelplats för Laholms sommarspel. Med premiär den 17 juli gestaltas det klassiska bröllopet den 6 maj 1680 mellan Karl XI och Ulrika Eleonora av Danmark. I kök och stall möts män och kvinnor, soldater och bönder, danskar och svenskar i efterdyningarna till ett just avslutat krig, det värsta på decennier.

Det är upplagt för en intressant och fängslande iscensättning av denna historiska händelse som säkerligen bidrog till att gjuta olja på vågorna efter de mångåriga krigen mellan svenskar och danskar, där slaget vid Lund 1676 inte lämnade någon oberörd. Ty det var ett av de blodigaste slag som stått på nordisk mark.

Året innan förlovade sig Ulrika Eleonora, dotter till den danske kungen Fredrik III, med Karl XI. Trots att den svenske kungen slogs mot Ulrikas bror, Kristian V, i och utanför Lund bröts aldrig förlovningen.

16 föreställningar

 Skådespelarna ur Laholms sommarspel

Skådespelarna. Laholms sommarspels ensemble på trappan till Skottorps slott. 

Hans Rääf, som regisserat flera av Laholms sommarspels uppsättningar, står även i år för regin. Dessutom svarar han för manus med Ammi Melin som producent.

Totalt ges 16 föreställningar där publiken vandrar mellan spelplatser i det stora stenstallet mittemot slottet, slottsgården och slottet.

- I slottet delas publiken upp i grupper och förflyttas runt med guiders hjälp. Här möter de herrskap och tjänstefolk och dras med i deras bröllopsförberedelser, berättar Ammi Melin.

Snabba bröllopsförberedelser

Förberedelserna för bröllopet var dock långtifrån så välplanerade som nästa års vigsel mellan drottning Viktoria och Daniel Westling. Bröllopet var planerat till slottet i Halmstad, men just då gästades staden av en fransk ambassadör som Karl XI under inga omständigheter ville se under ceremonin. I all hast ändrades därför platsen till Skottorps slott.

- När folk fick kännedom om årets uppsättning har flera historier, sanna eller osanna, berättats för mig. Några undrar om skälet till att paret gifte sig mitt i natten. Var det för att Ulrika var så ful? Jag vet inte, men i mina ögon har hon ett ganska alldagligt utseende på de målningar jag har sett, säger Ammi Melin.

Förgiftades på slottet?

Skrönorna fascinerar henne, så också historien om Johan Gyllenstierna, en av Karl XI:s närmaste män, som dog tio dagar efter bröllopet. Förgiftades den illa omtyckte adelsmannen under bröllopsmiddagen?

Ensemblen i Laholms sommarspel vet inte svaret men väl egen tolkning av händelsen.

Ulrika Eleonora, som ibland framställs som en ”Fredspant” efter danskarnas förlust i Lund, spelas av Maria Lindberg. Som blivande make möter hon Daniel Pålsson.

Föreställningar

Juli: 17, 19, 22-26, 29-31

Augusti: 1-2, 5-8

Biljetter kan köpas på Laholms turistbyrå, tfn 0430-154 50 eller Skottorps slott, tfn 0430-213 14. Teatersupé kan även beställas på slottet.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan granskad den 22 juli 2010