JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2009 / Matdebatt i Laholm

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Matdebatt i Laholm

Publicerad 10 juni 2010

Matdebattörer. Jordbruksminister Eskil Erlandsson i samspråk med Bert Karlsson och Peter Lindblom från Konkurrensverket

Privatisera.

Det uppmanade Bert Karlsson Laholms kommun för att på enklast möjliga sätt ta sig runt EU:s konkurrenslagstiftning.

I sin upphandling av mat till skolor och äldreboenden har servicenämnden i Laholms kommun ställt krav på att livsmedlen ska produceras i enlighet med svenska regler. Kött som serveras ska alltså framställas enligt svensk djurskyddslagstiftning. Därmed inte sagt att enbart svenska lantbrukare kan komma ifråga för leverans av kött. Även andra lantbrukare inom EU ges möjlighet att konkurrera, om deras djurhållning följer den svenska.

Men tillåter EU:s regelverk detta?

Den frågan ställdes när Offensiva Laholm tillsammans med Laholms kommun arrangerade matdebatt på Osbecksgymnasiet. En fullsatt aula lyssnade på panelen där matdebattören Bert Karlsson på välkänt manér knep applåder.

Privatisera

Enligt Bert kan Laholms kommun göra det väldigt enkelt för sig. Om samtliga kommunala kök privatiseras blir lagen om offentlig upphandling som ett enkelt rundningsmärke.

- Små enheter med egna företagare kan själva välja var de vill förlägga sina inköp. På så sätt kan mat med hög kvalité produceras inom en nära region. Det gagnar också sysselsättningen på landsbygden, sa han.

På plats fanns också jordbruksminister Eskil Erlandsson (C). Han välkomnade Laholms kommuns hårda krav i samband med upphandlingen.

- Naturligtvis kan kommunen ställa krav på hur maten produceras. Det är ju inte konstigare än att specifika krav ställs vid köp av exempelvis en brandbil. Men det betyder ju inte att fordonet måste tillverkas av Volvo i Göteborg.

Inte så enkel

Fullt så enkel är dock inte verkligheten. Åtminstone inte enligt en annan av debattörerna, Peter Lindblom från Konkurrensverket.

Grisbonden Per Karlsson

Grisbonden Per Karlsson och matdebattören Bert Karlsson. 

Sverige har mer långtgående krav än något annat EU-land på djurhållningen. I samband med offentlig upphandling kan dock inte krav ställas som sträcker sig utöver EU:s minimikrav. Görs det diskrimineras andra EU-länder och det strider mot unionens regelverk.

- De krav som Laholms kommun ställer har förvisso inte prövats i EG-domstolen, men liknande fall har behandlats och då har utslagen följt EU:s regelverk, sa Peter Lindblom.

Servicenämndens ordförande, Michael Stråhle Wärring, var dock inte beredd att kröka rygg för Konkurrensverkets tolkning. Han underströk att Laholms kommun kommer att driva frågan vidare, så långt det går. Det kan innebära att den till slut landar i EG-domstolen. Ordföranden är nämligen angelägen om att upphovsmannen till matdebatten, grisbonden Per Karlson, och andra köttroducenter ska kunna konkurrera med lantbrukare utanför Sveriges gränser.

Harmoniserat för kravmat

Om servicenämnden upphandlat kravproducerade livsmedel hade däremot läget varit ett annat. EU har nämligen antagit ett harmoniserat regelverk för kravproducerade livsmedel Därmed konkurrerar alla producenter inom unionen på samma villkor.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan granskad den 22 juli 2010