JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2009 / Premiärtur för ny bokbuss

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Premiärtur för ny bokbuss

Publicerad 10 juni 2010

Gillar färgen. - Det var en häftig färg, säger Elias Josse, när han får syn på den nya bokbussen.

Med två böcker under armen väntar 14-årige Elias Josse på den nya bokbussen.
- Hoppas att den lackats i en färg som sticker ut lite, säger han, och får strax syn på den rödlackerade bussen när den svänger in på Ginstvägen i Genevad.
- Det var häftigt.

Först är han ensam vid platsen, men snart strömmar folk till. När dörrarna öppnas efter lite mankemang fylls bussen av låntagare. Närmare 15 personer vandrar runt i den sprillans nya bussen. Några har väntat länge på det rullande biblioteket. Allt gick nämligen inte som på räls när den 25 år gamla bussen skulle ersättas med den nya, röda.

Byråkratin slog till

Ett oväntat körförbud på den gamla bussen i slutet av juni följdes av invecklat byråkratsikt handhavande av den nya.

Först var dock allt frid och fröjd. Bokbussen, som byggts på ett Volvochassi av det finska företaget Kiitokori, anlände till Sverige i god tid före den första planerade turen. Så kom besiktningen och byråkratin slog till.

Bussens trafiksäkerhet uppfylldes till hundra procent, men viss formalia fastnade i nålsögat.

Ingen buss under sommaren

- Det var frustrerande. Vi hade hoppats på en smidig övergång mellan den gamla och nya bussen. Istället tvingades vi upphöra med verksamheten under sommaren, säger bokbussbibliotekarie Anna Björk.

Premiärturen blev därför först den 17 augusti med Öringe utanför Genevad som första stopp. Nästa anhalt var Ginstvägen i Genevad. Här stod Elias Josse.

- Vilken fin buss. Så mycket ljus och rymd, och så inbjudande att slå sig ner på bänkarna, sa han när han sett sig om i bussen.

"Rullande läsrum"

Insidan av den nya bokbussen

Väntat länge. Monika Knudsen och Åse Rosén har väntt länge på den nya bokbussen. 

Anna Björk understryker också att bokbusspersonalen lagt sig vinn om att skapa en bokbuss med inbjudande atmosfär. ”Ett rullande läsrum”, som hon uttrycker det. Rymden har förstås inkräktat på bokbeståndet. Den nya bussen har 2 600 titlar, 900 färre jämfört med den gamla.

- Jag tror dock inte att låntagarna tänker så mycket på detta. Tidigare hade vi nämligen en hel del hyllvärmare. Nu är bokbeståndet mycket aktuellare. Efterfrågas äldre böcker kan vi givetvis serva låntagarna med dessa, understryker hon, och tillägger:

- Bokbussen är det filialbibliotek som har mest utlåning.

Vill köra mer

Bussen, som kostat 3,3 miljoner kronor, rullar eftermiddagar och kvällar fem dagar i veckan. Anna Björk hade gärna sett att den rullat än mer, att verksamheten från 1990-talets mitt med stopp vid vissa förskolor och skolor återupptogs.

Under kommande veckor utrustas bokbussen med dator för allmänheten. Dessutom ska den förses med Laholms kommuns nya logotyp.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan granskad den 22 juli 2010