JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2010 / Aktiviteter för gamla

Gamla engageras på ädreboende

Publicerad 21 oktober 2010

Greta Svensson fyllde i Roland Andréassons berättelser om svunna tider. För Marita Nilsson och Rut Johansson blev det en minnesvärd eftermiddag.

- På juldagen och långfredagen skulle vi barn hålla oss hemma och inte springa runt i byn. Numera finns ingen dag under hela året som folk tar det lugnt på. Går man inte på krogen så hägrar reor.

Runt journalisten och författaren Roland Andréasson sitter ett 15-tal pensionärer i Björkebogårdens matsal i Knäred och lyssnar på episoder från förr. Roland berättar om sin barndom i Körsveka utanför Knäred och pensionärerna fyller på med sina upplevelser.

Han beskriver elens blinkande intåg i byn, radions ankomst, helgfirande och livets alla skeden från barnafödande till dess slut.

- Vet ni förresten vad en ’vekastapräst’ är, säger han, och många nickar instämmande.

En gammal sed där folk höll andakt och sjöng för liket före avfärd till sorgehuset.

Besöker äldreboenden

Arrangemanget är ett av flera liknande satsningar på kommunens åtta särskilda boenden och anhörigvårdarna. Initiativet är Lars-Göran Perssons. Idén kläcktes för tre-fyra år sedan när han var chef för Teckningsmuséet i Laholm.

I Knäred engagerade Lars-Göran Persson Roland Andréasson till att berätta om svunna tider.

- Jag och socialchefen Björn Jingblad pratade då om olika kommunala insatser som skulle kunna aktivera pensionärer på bland annat äldreboende. Nu har tankarna så smått realiserats, säger Lars-Göran Persson.

Med start den 1 september började han regelbundet åka runt till kommunens särskilda boenden med program som anpassas för varje besök. På några äldreboenden har han visat ett axplock av sin fars, Rune Perssons, många bilder från södra Halland. Programmen knyts samman kring det gemensamma temat, kultur och livsåskådningsfrågor.

- Många lever med föreställningen att gamla människor inte funderar över frågor som du och jag reflekterar över. Ingalunda. Vid en av sammankomsterna pratade vi om homosexualitet. Om fler är det i dag än tidigare. Och hur man ska förhålla sig till det. Kvinnliga präster, människors hårlängd är andra exempel på spörsmål som vi pratat om, berättar Lars-Göran Persson entusiastiskt.

Gamla lever upp

Elvy Antonsson hade också mycket att berätta om gångna tider.Trots att verksamheten är i sin linda ser han hur många gamla lever upp och rycks med när de börjar prata om såväl svunna tider som dagens fenomen. Och tro inte att alla räds ny teknik. På äldreboendet Fridhem i L:a Tjärby ska två kvinnor utrustas med digitalkamera för att dokumentera sin vardag och människorna runt omkring dem. Kanske gör de även intervjuer med gamla.

På Randerslund i Ränneslöv har Lars-Göran Persson mött en grupp läsintresserade pensionärer. För dem tänker han introducera ny litteratur.

Film och musik

Lars-Göran Perssons verksamhet vänder sig emellertid inte enbart till pensionärer på särskilt boende. Under hösten arrangerar han även två filmeftermiddagar på Biograf Maxim i Laholm och lika många musikarrangemang på Laholms teater. Arrangemangen vänder sig till alla över 65 år. (Klicka på länken till höger för att se programmet).

- Får vi snurr på verksamheten kan denna utvecklas inom många områden. Vi skulle kunna starta en amatörteatergrupp som åker runt och underhåller våra gamla. Och varför inte ett filosofiskt kafé, säger Lars-Göran Persson, som står högt på hans ”önskelista”.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 december 2011