JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2010 / Bästa seniorrestaurangen

Veinge har länets bästa seniorrestaurang

Publicerad 07 december 2010

Marita Enered och Sofia Fridolf har lyft Solhemmets kök i Veinge till Hallands bästa seniorrestaurang.

Glas med nedstuckna vikta gröna servetter står redan på borden. Om någon halvtimme vankas det stekt strömming med potatismos, lingon, rivna morötter och äpplen, serverade på förvärmda tallrikar. Till efterrätt blir det frukt.
Vi befinner oss i Hallands bästa seniorrestaurang, Solhemmets kök i Veinge.

I köket är det full fart. Med en sticka känner Marita Enered på potatisen. Strax intill håller kollegan Sofia Fridolf koll på strömmingen. När stekugnsklockan klämtar läggs fisken i förvärmda uppläggningsfat med aluminiumfolie som täckelse.

De gamla prisar maten på Solhemmet i Veinge.

Alltmedan strömmingsdoften sprids i köket häller Marita Enered av potatisvattnet och trycker på startknappen till en hushållsassistent, modell större. Knölarna blir fort mos. Lagom kryddat, konstaterar de efter provsmakningen.

Till några av de gamla passeras strömmingen, som också näringsberikas med smör och ägg innan passeringen klickas i små bakformar och ställs i ugnen.

- Vi gör passeringen i köket för bästa möjliga resultat. På avdelningarna kan det också vara svårt för personalen att hinna med detta moment, säger Sofia Fridolf.

Landshövdingen ringde

Hon fick samtalet från landshövding Lars-Erik Lövdén om att Solhemmets kök utsetts till Hallands bästa seniorrestaurang.

- Jag trodde inte att det var sant. Det tog en stund att smälta, säger Sofia Fridolf.

Känd kock

Sedan några år tillbaka arrangerar Matakademi Halland, länsstyrelsen och hushållningssällskapet tävlingen ”Hallands bästa seniorrestaurang”. Juryn består av kocken Stefan Holmström, som var Hallands kock på kronprinsessan Viktoria och Daniels bröllop, och Eva Hessel, konsulent på hushållningssällskapet.

En tidig höstdag stegade Eva Hessel oanmäld in i Solhemmets matsal för att proväta och bedöma arrangemanget på och kring matbordet. Rostade rotsaker med senapssås och stekt lunchkorv och blåbärskräm till efterrätt stod på menyn

- Mat är inte enbart en smakupplevelse. Det handlar också om dukning, bemötande och engagerad personal. Av detta gjorde jag en sammanlagd bedömning. Då kom Solhemmets kök i främsta rummet, säger Eva Hessel, som också prisar att verksamheten i Veinge och på övriga kök i kommunen följer ett kostpolitiskt program.

Trodde på köket

För nomineringen stod äldreboendets områdeschef, Pia Seidiger. Redan när hon skrev motiveringen var hon övertygad om att köket i Veinge skulle ta hem utmärkelsen.

- Kökspersonalen är verkligen engagerad i sitt arbete och mån om att de gamla ska få bästa möjliga mat, säger hon.

Marita Enered ser till att potatismosen blir vällagad.Tillagningskök

För tre år sedan ändrades inriktningen, från mottagnings- till tillagningskök.

- Det var ett lyft. När vi kunde göra alla rätter från grunden ökade också engagemanget berättar Marita Enered, och fortsätter:

- Vi är också måna om att skilja på vardag och fest. När Daniel och Viktoria gifte sig dukade vi exempelvis till bröllop med vin som dryck.

Den 10 november var Marita och Sofia på slottet i Halmstad för att ta emot priset, 10 000 kronor. Än har de inte bestämt sig för hur pengarna ska användas. Kanske blir det en heldag med en känd kock.

Och för de gamla hoppas de att en dag få köpa och tillaga färsk fisk.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 december 2011