Hausknechtska huset skildras i bok
Publicerad 24 november 2010
Gunnar Jämbring, Länsförsäkringar, Erling Johansson, Länsförsäkringar, Hans Helander, redaktör, och Hans Bergfast, länsstyrelsen, är stolta över boken om det Hausknechtska huset i Laholm
Lagom till jul har laholmarna och alla med byggnadsantikvariskt intresse fått en fin julklapp att önska sig eller ge bort. För nu har ”Hausknechtska huset - sorgebarnet som blev ett glädjeämne” också blivit bok.
- Den är en lärobok i hur man antikvariskt tar tillvara ett gammalt hus, sa länsantikvarie Mats Folkesson, när boken presenterades på en presskonferens på onsdagen.
Det 200 år gamla Hausknetchska huset ligger mitt i Laholm i korsningen Ryssgatan, Trädgårdsgatan och Östertullsgatan. Rivningshotet hängde länge över byggnaden. Och inte krävdes det särskilt mycket för att konstruktionen skulle ge vika. En hårdhänt knuff var nästan allt som fordrades. Så illa ställt var det med fastigheten.
Mejl räddade huset
Ägaren, Länsförsäkringar, såg inga möjligheter att rädda byggnaden åt eftervärlden och fick också rivningslov med förbehållet att uppföra en liknande byggnad. Men så kom ett mejl till länsstyrelsen från makarna Jan-Erik Matsson och Catarina Svala i Edenberg. De föreslog att fastigheten skulle byggnadsminnesförklaras. Det blev också länsstyrelsens linje och därmed öppnades statens plånbok för, som det heter, antikvariska överkostnader. För det Hausknechtska huset blev det en ansenlig summa – fem miljoner kronor av totalkostnaden på 20 miljoner.
Det gamla korsvirkeshuset, vars konstruktion döljs mot gatan av en putsad fasad, invigdes i våras. Under pågående restaurering föddes idén om att ge ut en bok om huset och det mödosamma arbetet att återställa byggnaden till ursprungligt skick. Idén slog rot. Med Hans Helander som redaktör har Länsstyrelsen i Halland, Länsförsäkringar och Laholms kommun bekostat boken som getts titeln ”Hausknechtska huset – sorgebarnet som blev ett glädjeämne.”
Skildrar huset på olika sätt
Bokens författare har på olika sätt skildrat turerna kring fastigheten. Konsthistoriker Marianne Jämtsäter har dykt djupt i arkiven för att teckna bilden av hur fastigheten använts och vem som har bott där. Antikvarie Britt-Marie Lennartsson beskriver ingående byggnadens konstruktion, planlösning och vad som mötte hantverkarna när de började ta itu med renoveringen. Hur denna genomfördes och vilka lösningar som valdes för att bevara det byggnadsantikvariska värdet har bebyggelseantikvarie Paul Hansson skrivit ett längre avsnitt om. Byggnadskommitténs alla vedermödor skildras av webbredaktör Lars Ingemarson och bokens redaktör Hans Helander ger en bild av hur fastigheten används idag.
På presskonferensen medverkade folk från länsstyrelsen, Länsförsäkringar och Laholms kommun. Kommunstyrelsens ordförande Per Asklund (M) underströk att ”boken kommer att bli till glädje såväl i som utanför Laholm.”
- Den har också ett getts ett format som ligger väl i linje med Föreningen Gamla Laholms många utgåvor. Det känns extra tilltalande, sa han.
På plats fanns också mejlets upphovsman, Jan-Erik Mattsson.
- Många av mina anförvanter har sett detta hus. Boken om huset gör det än mer intressant, sa han.
Visade sin lägenhet
Sedan Hausknechtska huset invigdes har den största lägenheten hyrts ut till Thomas Magnusson, som jobbar på Länsförsäkringar. Efter presskonferensen visade han runt i sin bostad där vardagsrummets väggar är helt rena.
- Jag får hänga upp tavlor men valde att låta bli för att istället låta de gamla restaurerade väggarna få hela blickfånget, sa han.
Julklappen redan utdelad
Boken kan säkerligen bli en välkommen julklapp till laholmarna. Den bästa julklappen har de dock redan fått. Bevarandet av det 200 år gamla korsvirkeshuset.
Lite smolk i bägaren finns emellertid. Putsen utmed Östertullsgatan suger fukt. Hans Bergfast, antikvarie på länsstyrelsen, tar det dock med ro.
- Med tanke på alla de problem vi ställts inför under renoveringen, ska vi säkerligen klara även detta.
Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 december 2011