JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2010 / Energiplanerare

Sadlade om mitt i livet

Publicerad 09 november 2010

Anderas Strand är energiplanerare i Laholms kommunSom ägare till en villa på Blåkulla i Laholm med direktverkande el väcktes Andreas Strandhs intresse för energifrågor. Han blev så biten att han helt sadlade om, från projektledare på ett grafiskt företag till energiingenjör. Sedan början av november är han energiplanerare på Laholms kommun.

Under 17 år var nuvarande Ruter Media Group i Laholm hans arbetsgivare. Här handlade det om att framställa grafiska produkter med högsta tänkbara kvalitét. Hemma i villan funderade han på hur elförbrukningen skulle kunna minska. Hushållet gjorde totalt av med närmare 22 000 kilowatttimmar. Milda vintrar gav något längre förbrukning.

Andreas hittade så småningom en något annorlunda lösning, en pelletskamin som körs dygnet runt och som också kan eldas med ved. Det minskade den totala elanvändningen med 6 000-7 000 kilowattimmar. Intresset för energifrågor stannade dock inte där. Mitt i livet bytte Andreas yrkesbana och började läsa till energiingenjör vid Högskolan i Halmstad, studier som snart är avklarade.

Energiplan

Nu ska han ta fram en plan på hur Laholms kommun kan effektivisera sin energianvändning, vilket är ett led i riksdagens krav på bättre hushållning med samhällets energi.

Energiplanen omfattar såväl kommunens fastighetsbestånd som Laholmshems. Dessutom ska Andreas Strand titta på energianvändningen för Laholms kommuns transporter. Här kan det exempelvis handla om bättre samordning av transporterna.

- Energieeffektivisering är inget nytt för vare sig Laholms kommun eller Laholmshem. Min uppgift blir främst att ta fram gemensam struktur för hur detta arbete ska läggas upp. Givetvis kommer jag då att ta tillvara kunskapen från dem som förvaltar fastighetsbeståndet, säger han.

Arbetet utmynnar i en rapport som ska ligga på Energimyndighetens bord senast den sista mars nästa år.

Efter årsskiftet blir Andreas Strandh också energi- och klimatrådgivare i kommunen. Till honom kan allmänheten vända sig för tips och råd om olika energibesparande åtgärder.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 december 2011