JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2010 / Halmstad och Laholm går samman kring VA-frågor

Halmstad och Laholm går samman kring VA-frågor

Publicerad 17 maj 2010

Vems vatten smakar bäst. Per Asklund och Carl-Fredrik Graf smakar varandras vatten. Eventuella skillnader försvinner när kommunernas ledningar kopplas samman.

Gemensam vatten- och avloppsnämnd och gemensam drift av alla vatten- och avloppsanläggningar i Halmstad och Laholm. Det föreslår de båda kommunledningarna och hoppas att förslaget kan träda i kraft från och med kommande mandatperiod.

Nyligen möttes kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, Carl-Fredrik Graf (M) och kollegan i Laholm, Per Asklund (M), på Genevadsbron som delvis utgör gräns mellan kommunerna. Det var en symbolisk handling för förslaget om att införa en gemensam nämnd för vatten - och avloppsförsörjningen i de båda kommunerna. Förslaget ska beslutas av kommunfullmäktige i juni med mål att kunna träda i kraft nästa mandatperiod.

Fördelar

– Laholm och Halmstad utgör ett naturligt försörjningsområde och ett samarbete över kommungränserna ger många fördelar. Vi står inför gemensamma möjligheter och utmaningar och därför välkomnar jag att våra kommuner genom samarbete skapar ännu bättre förutsättningar för våra invånare, säger Carl Fredrik Graf.

En gemensam nämnd och en sammanslagning av kommunernas vatten- och avloppsverksamheter ska bland annat öka säkerheten i vattenförsörjningen, effektivisera organisationen och ge kunderna möjlighet till hög tillgänglighet. Det utökar möjligheterna till utveckling och gör det enklare att anpassa sig till yttre krav som miljö och teknik.

-Tillsammans har vi möjlighet att erbjuda en trygg, uthållig och kostnadseffektiv vatten- och avloppsförsörjning. Vi har många kopplingar, inte minst till vattenvården kring Laholmsbukten, säger Per Asklund.

Behålla personal

Sammanslagningen gör det också enklare att vid stundande pensionsavgångar öka konkurrenskraften som arbetsgivare och kunna attrahera och behålla kompetent personal.

Vatten- och avloppsanläggningar kommer även fortsättningsvis att vara i respektive kommuns egendom. Kommunfullmäktige i respektive kommun behåller beslutanderätten om verksamhetsområde för allmän va-försörjning, va-taxa samt investeringar.

Kommunfullmäktige i Laholm och Halmstad utser den gemensamma nämndens ledamöter och parterna delar på det politiska inflytandet.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 december 2011