JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2010 / Hjärtstartare i Stadshuset

Hjärtstartare i Stadshuset

Publicerad 28 december 2010

Sanna Ljungberg och Frida Eliasson utbildar sig i hjärt- och lungräddning. Till sin hjälp har de också en hjärtstartare.

Inom ambulanssjukvården har så kallad hjärtstartare funnits i många år. Nu finns också självinstruerande apparater som köpts in till större företag och offentliga verksamheter. Sedan en tid tillbaka finns också en hjärtstartare i Laholms Stadshus.

- Stadshusets är en stor arbetsplats med många besökare. Därför kändes det angeläget att ha tillgång till en hjärtstartare i huset, säger personalintendent Olle Lundqvist.

På större arbetsplatser har det blivit allt vanligare med hjärtstartare. Skulle någon anställd drabbas av hjärtproblem kan apparaten, tillsammans med anställda som utbildats i hjärt- och lungräddning, rädda liv.

Blygsam kostnad

I höstas beslutade kommunstyrelsen att köpa en hjärtstartare till Stadshuset. I förhållande till nyttan är kostnaden blygsam – drygt 15 000 kronor.

En skylt på disken vid Medborgarkontoret signalerar nu om att apparaten förvaras här. Men den får inte användas av vem som helst. Stefan Agnesson på räddningstjänsten har börjat utbilda personal på Medborgarkontoret, biblioteket och Kontorsservice i hjärt- och lungräddning och hur hjärtstartaren ska användas.

- Personalen tränar på en docka. Här lär de sig var och hur man ska trycka på bröstkorgen och instrueras i rätt rytm. Hjärtkompressionen följs sedan av två inblåsningar, berättar Olle Lundqvist.

När den första kompressionen gjorts instruerar hjärtstartaren hur man ska gå vidare för att få igång ett stillastående hjärta. Med hjälp av dockan nöts även detta moment in i räddningsinsatsen.

Utbildning i verklig miljö

Utbildningarna har genomförts på olika platser i Stadshuset. Dockan kan ha fallit ner i ett sammanträdesrum, i kontorsmiljö eller i biblioteket.

- Träning i verklig miljö ger oftast mer, säger Olle Lundqvist.

För att upprätthålla kunskaperna kommer den utbildade personalen att gnuggas i sina kunskaper minst en gång i halvåret.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 december 2011