Invigning av det Hausknechtska huset
Publicerad 29 april 2010
Många talare. Byggnadskommiténs ordförande Erling Johansson var en av många talare när det Hausknechtska huset i Laholm återinvigdes.
Ett sorgebarn har blivit ett glädjebarn, och Laholm har fått en fastighet som kommer att fånga mångas blickar i årtionden, ja kanske rent av i sekler.
Det Hausknechtska huset har rest sig ur spillrorna och återtagit sin forna glans.
När det återinvigdes på torsdagen kantades innergården till det 200 år gamla huset av inbjudna gäster och nyfikna laholmare som lockades till platsen av Båstad-Bjäre musikkår. Och talarlistan blev lång. Alla prisade de det gamla huset som efter sju sorger och åtta bedrövelser getts en genomgripande renässans.
- Det Hausknechtska huset är en synnerlig märklig byggnad och en del av en gammal handelsgård. Det och byggnadsstilen, ett korsvirkeshus i nyklassicistisk stil, var två tungt vägande skäl till att byggnadsminnesförklara fastigheten, sa landshövding Lars-Erik Lövdén, innan han klippte det traditionella blågula bandet.
Rivningshotat
Märkt hus. Lars-Erik Lövdén överlämnade byggnadsminnesplaketten för det Hausknechtska huset till Karin Starrin och Erling Johansson.
Hausknechtska huset, som ägs av Länsförsäkringar Halland, ligger i hörnet Östertullsgatan- Trädgårdsgatan-Ryssgatan. För några år sedan hotades det av rivning. En omfattande utredning visade att huset var i miserabelt skick. Fastighetsägaren ville riva hela huset så när som en korsvirkesvägg på innergården. Men de närmast fastställda planerna fick kastas över bord när länsstyrelsen före sommarsemestrarna 2008 ringde och ville ha utrett om huset var så unikt, att det uppfyllde kraven på byggnadsminnesstatus.
På återinvigningsdagen var det ingen som ångrade kovändningen. Först på talarlistan stod Erling Johansson, som ingått i fastighetsägarens byggkommitté. Kort beskrev han restaureringens vedermödor samtidigt som han gav en eloge åt ”de många skickliga hantverkare som lagt ner sin själ i arbetet.” Många namn nämndes men långt ifrån alla. Samtliga som varit engagerade i projektet kommer dock att för evigt befästas med bygget. Deras namn graveras i en platta som placeras i fastighetens affärslokal.
Stolt
Lövdéns företrädare, Karin Starrin, klev också upp på podiet, entrétrappan till Länsförsäkringar. Som styrelseordförande för Länsförsäkringar Halland var hon mäkta stolt över renoveringen.
- Att förena det gamla husets traditioner och historia med dagens moderna krav är oslagbart. Samtidigt har staden fått ett fantastiskt hus som kommer att väcka mångas beundran, sa hon.
Kommunstyrelsens ordförande, Per Asklund, riktade ett stort tack till försäkringsbolaget för dess engagemang i renoveringen.
- Husets innergård blir som en oas i staden, en plats där man kan koppla och njuta av de vackert renoverade byggnaderna, sa han.
Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Ove Bengtsson har åtskilliga gånger haft det Hausknechtska huset på sitt bord.
- Huset har gett stan ett nytt blickfång, och jag är övertygad om att många kommer att åka hit för att ta del av den omfattande renoveringen.
När talarlistan var tom visades intresserade runt i husets två lägenheter och i affärslokalen.
20 miljoner kronor
Enligt projektledaren Sven-Allan Petersson har avsevärt fler timmar lagts ner på renoveringen jämfört med den tid det tog att bygga huset för 200 år sedan. Därav prislappen på runt 20 miljoner kronor. Men om huset står i lika många år till kommer säkerligen ingen att ångra investeringen.
Fakta Hausknechtska huset
Fastigheten ritades av stadsfältskären Johan Emanuel Hausknecht och var färdigt 1799. Huset är byggt på en korsvirkesstomme med putsad fasad mot Östertullsgatan. I slutet av 1700-talet hade korsvirket förlorat sitt estetiska värde och hade endast en konstruktiv funktion. Den putsade fasaden skulle ge ett klassicistiskt utseende. Johan Emanuel Hausknecht har även ritat stadens rådhus, ett hus vid Stortorget och nuvarande bokhandel. Huset vid Stortorget revs 1927.
Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 december 2011