JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2010 / Kommunens växel flyttar

Kommunens växel flyttar

Publicerad 05 januari 2010

Vi är växeln. Birgitta Malmström, Britt Nilsson och Sonja Nyander bemannar Laholms kommuns växel.

Laholms kommuns växel har flyttat. Men inte till Arvidsjaur, Estland eller Moldavien. Flytten är betydligt kortare, en våning upp i Stadshuset i Laholm.

Men även förr har växeln suttit ovan mark. Fast det var i andra byggnader. Britt Nilsson, som jobbat i mer än 30 år i växeln, minns.
- Innan vi flyttade till Stadshuset fanns vi på andra våningen i Polishuset i Laholm med utsikt över Humlegången, Östertullsgatan och Nybergs lid. Och innan dess huserade vi i byggnaden vid Stortorget, där Apoteket håller till. Även här satt vi två trappor upp, berättar hon.
- Då var vi verkligen i centrum.

1 000 samtal

När all kommunal administration samlades i det nya Stadshuset 1984 placerades växeln i foajén. I takt med att den kommunala verksamheten växte ökade också antalet samtal. Vissa dagar betjänades närmare 1 000 in- och utgående samtal.

Att lotsa kommuninvånarna rätt var inte alltid så lätt. Laila Göransson döptes om till Laila Freivalds. Ann Uppström kunde bli Ann Uppsåt och Ann-Christin Lönn blev Kerstin Alm, med kommentaren:
- Alm eller lönn, det spelar väl inte så stor roll.

En och annan har begärt numret till SMHI , ”dom som har hand om strömmen.” Fast det var SHK (Södra Hallands kraft) som de ville komma till.

Många i kö

När landstinget köpte in sig på kommunens växel slussades även samtal till vårdcentralerna. En kvinna ringde och begärde att bli kopplad till Vårdcentralen Centrum.

- Kan ni ringa på Vårdcentralen Centrum?

- Just nu kan jag inte koppla dig, där är upptaget och många som ringer. De har 15 700.

- Människor i kö?

- Förvecklingarna har gett oss många goda skratt, säger Britt Nilsson.

Några år in på 2000-talet öppnades Medborgarkontoret, som också ligger i Stadshusets foajé. Informationen till kommuninvånarna skulle förbättras och förstärkas. Men placeringen gjorde också en del rådvilla. Skulle de vända sig till Medborgarkontoret eller växeln.

Två trappor upp

 Britt Nilsson och Birgitta Malmström

Två trappor upp. Numera hittar man Britt Nilsson och Birgitta Malmström på andra våningen i Stadshuset.

Med växelns flytt till andra våningen renodlas verksamheten, som numera tillhör IT-enheten. Och vyn från fönstren i växeln är inte så olik det sena 70-talets när växelpersonalen blickade ut från närbelägna Polishuset.

Samtidigt som växeln med Britt Nilsson, Sonja Nyander och Birgitta Malmström flyttar inleds ett utvecklingsarbete kring telefonin.

- Syftet är att ge kommuninvånarna än bättre service, säger IT-chefen Ove Bengtsson.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 december 2011