JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2010 / Laholm på sjundeplats i näringslivsranking

Laholm på sjundeplats i näringslivsranking

Publicerad 04 maj 2010

Firar sjundeplatsen. Kommunrådet Per Asklund och näringslivssekreteraren Fredrik Swärdh bjöd på tårta när Laholms kommuns placering i Svenkt Näringslivs ranking över företagsklimatet i kommunen avslöjades. Sjunde plats i landet!

Företagsklimatet i Laholms kommun tillhör landets toppskikt. Efter Svenskt Näringslivs senaste ranking ligger Laholm på sjunde plats.

- Resultatet är en laginsats av politiker och många duktiga tjänstemän, säger kommunrådet Per Asklund.

Med sin sjundeplats ligger Laholm långt före övriga Hallandskommuner. Kungsbacka ligger närmast på 41:a plats tätt följt av Falkenberg som klättrade 15 platser och hamnade på 49.e plats. Längst ner ligger Hylte på plats 170.

Nervositet

Under den senaste tiden har säkerligen Per Asklund känt viss nervositet inför Svenskt Näringslivs presentation av företagsklimatet i landets kommuner. Alltsedan 2005 har nämligen kommunen klättrat, från en 38:e plats 2005 till en tolfteplats i fjol. Och att försvara sin position mot andra ”hungriga” kommuner, som också vill ligga i framkanten, har blivit allt svårare under årens lopp, intygade regionchefen för Svenskt Näringsliv, Mikael Kulanko. Möjligen befarande också kommunrådet att höstens politiska turbulens skulle ge utslag

Inför tisdagens offentliggörande var dock kommunrådet lugn. Han hade getts viss förhandsinformation och införskaffat rejäl tårta till politikerna i utvecklings- och näringslivsnämnden, företrädare för offensiva Laholm och berörda tjänstemän för att fira.

Undersökt i tio år

Sedan tio år tillbaka undersöker Svenskt Näringsliv företagsklimatet i landets kommuner. Av 200 företag i Laholms kommuns besvarade 60 procent organisationens enkät. I år gavs också politikerna möjlighet att besvara denna.

Rankingen innehåller 18 faktorer som viktas olika tungt. Den tyngst vägande delen är företagens bedömning av det sammanfattande omdömet av företagsklimatet. Här klättrade Laholm fem steg, från 24:e plats till 19:ende.

På ytterligare nio faktorer klättrade kommunen. Det handlade bland annat om allmänhetens, politikernas och medias attityder till företagande, kommunal konkurrens mot privata företag och antalet nystartade företag. Bedömningen av skolans atittyd till företagande och kommunens tele- och IT-nät sjönk däremot.

 

Krångliga regler

 

 Per Asklund visar upp ett diplom

Uppsluppet kommunråd. Per Asklund var strålande glad åt Laholms kommuns sjundeplats.

 

Det sjunkande resultatet för skolan tillskriver Mikael Kulanko främst grundskolan.

-Förmodligen beror det på Skolverkets regler för anordnande av praoplatser, som i praktiken omöjliggör för skolorna att låta elever prova på arbetslivet, säger regionchefen.

Att Laholm nu tillhör elitklassen i landet förklarade han bland annat med att kommunen målmedvetet satsat på att skapa ett positivt företagsklimat. Det har handlat om regelbundna företagsträffar, företagslots, bra näringslivsinformation på kommunens hemsida och att det finns en öppen attityd i kommunen.

- Dessutom, underströk han, är det lätt att få tag på kompetent arbetskraft. Oftast hävdas det motsatta förhållandet, men det är en myt.

Positivt vara företagare

Mats Nilsson, som driver Brodins Holding och tillhör styrelsen i Offensiva Laholm, håller med Mikael Kulanko om att det är positivt att vara företagare i Laholms kommun. I likhet med många andra prisar han kommunens företagslots och det positiva bemötande företagare får i kontakter med företrädare för Laholms kommun.

Kommunens näringslivssekreterare, Fredrik Swärdh, har länge följt utvecklingen av företagsklimatet. Han nämner fem centrala punkter för att förklara utvecklingen: kommunens bemötande av företagare, många nätverk, regelbundna företagsträffar, fjolårets rundtur till företagen, anställning av företagsutvecklare, entreprenörs- och företagsskola och Guldkväll.

Hur ska då kommunen försvara sin plats på rankingen?

- Konkurrensen är hård, så det går knappast att slå sig till ro. Ett näringslivsprogram med konkreta mål kan vara en väg. Att kora veckans företagare en annan. Liksom att utse ambassadörer för kommunen och att förlägga politiska möten till företagen, säger Mikael Kulanko.

Tårtkalas

Inom kort ska sjundeplatsen firas i Stadshuset. Kommundirektör Kristiina Kosunen Eriksson utlovar rejält tårtkalas.

- All personal i vår organisation har anledning att känna sig stolta. Placeringen är ett resultat av allas gemensamma insatser, understryker hon, och tillägger:

- Det ska givetvis firas.

Läs mer om undersökningen under länk.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 december 2011