Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2010 / Laholmssatsning bidrog till Europeiskt pris

Laholmssatsning bidrog till Europeiskt pris

Publicerad 09 juni 2010

Många förskolor och skolor i Laholms kommun jobbar med så kallat företagsamt lärande. Det är ett arbetssätt som gett eko i EU. Projektet är en del av Region Hallands satsning på ”Företagsamt Halland”, som nyligen utsågs till vinnare av Europeiska kommissionens pris i entreprenörsskap inom kategorin ”investering i kunskaper”.

- Jag gläds med alla i Laholms kommun som arbetat med projektet, säger Annika Larelius, projektledare för företagsamt lärande.

Två områden

”Företagsamt Halland” har byggts upp kring två områden, arena för entreprenörsskap och företagsamt lärande. I början av året utsåg Tillväxtverket projektet till Sveriges bidrag i European Enterprise Award, ett pris som instiftats av Europeiska kommissionen för att lyfta fram goda insatser som främjar regionalt entreprenörsskap.

I finalen ställdes ”Företagsamt Halland” mot ett brittiskt projekt. Här drog hallänningarna det längsta strået och belönades vid en högtidlig ceremoni i Madrid.

Många engagerade

Närmare 100 pedagoger och rektorer från Laholms kommuns förskolor och skolor har introducerats i det arbets- och förhållningssätt som företagsamt lärande bygger på. Kännetecknande för detta är ett ämnesövergripande arbetssätt och verklighetsbaserat lärande med syfte att stimulera och utveckla entreprenöriella kompetenser. Det vill säga förmågan att lösa problem, planera sitt arbete, ta ansvar och samarbeta med andra.

Företagsamt lärande inom skolans ram har inte som främsta mål att utbilda företagare. Istället handlar det om att uppmuntra barnens och elevernas kreativitet, initiativkraft, nyfikenhet och handlingskraft i allt de tar sig för.

Tanken är att skolans arbetssätt ska utvecklas så att omvärlden, det vill säga näringsliv, organisationer och föreningar, används mer i elevernas lärande.

 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 29 december 2011