JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2010 / Ny energi- och klimatrådgivare

Ny energi- och klimatrådgivare

Publicerad 12 januari 2010

Sven Jacobson, ny energi- och klimatrådgivare i Laholms kommun.

Laholms kommuns nye energi- och klimatrådgivare, Sven Jacobson, kunde knappast ha kommit lägligare, mitt i den smällkalla vintern. Nu behövs verkligen råd om hur bostäderna bör isoleras och hur man på bästa sätt värmer dem för att hålla nere energikostnaderna.

Laholms kommun köper tjänsten av Göteborgsföretaget Prokurator, där Sven Jacobson är anställd. Som kvalificerad energiexpert kan han hjälpa kommuninvånarna med allt som rör energi- och klimatfrågor i deras bostäder. Tanken är också att han ska hjälpa till med energieffektivisering av kommunens fastigheter och i någon mån vara rådgivare till företag.

Allmänheten är dock hans främsta uppdragsgivare.

Hög relativ fuktighet

På västkusten har vi en hög relativ fukthalt (RF) i utomhusluften, 75 procent tio månader om året. Vid denna fukthalt börjar mögel växa.

- Det ställer till problem vid tilläggsisolering av kallvinden, speciellt när mera uteluft tillförs utrymmet. Eftersom luften redan är mättad kan den inte bära mera vatten. Med hjälp av ångspärr och fungerande frånluft i våtutrymmen begränsas fuktig rumsluft från att nå kallvinden, säger Sven Jacobson, och fortsätter:

- Problemet finns också i byggnader med krypgrund. Här hjälper det dock inte att tillföra ännu mera uteluft. Istället kan man ta hjälp av en energisnål luftsolfångare som tillför utrymmet torr och uppvärmd luft. Kostsamma avfuktare är man däremot inte hjälpt av.

Värmeväxlare

För cirka 20 år sedan kom roterande ventilationsvärmeväxlare ut på villamarknaden. Med ett sådant system tillförs förvärmd luft bostaden. Fuktig frånluft återvinns och därmed behövs endast cirka tio procent energitillskott för uppvärmningen.

- Det är ett bra system för att värma bostaden till rimlig energiförbrukning, säger Sven Jacobson.

I Stadshuset

Varje måndag mellan klockan 9 och 18 finns han i Stadshuset i Laholm för att hjälpa kommuninvånarna i klimat- och energifrågor.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 december 2011