JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2010 / Pristagare / Kulturpristagare

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Kulturpriset till Våxtorpsbo

Stina Oscarsson blev årets kulturpristagare i Laholms kommun.

Idéer föds ofta av tillfälligheter. Så var det också när Stina Oscarsson på Vallåsens värdshus bestämde sig för att satsa på sommarkonserter med framstående artister. Två somrar i rad har hon nu lockat folk till sin nybyggda utomhusscen intill värdshuset.
Nu uppmärksammas också satsningen av Laholms kommun. Hon blir årets kulturpristagare.

Tillsammans med maken Östen har hon drivit Vallåsens värdshus i sju år. Verksamheten har utvecklats med målet att ha öppet året runt. Samtidigt har de varit, och är, öppna för att hitta nya sätt att dra människor till den rofyllda platsen, strax utanför Våxtorp.

Ett tillfälligt sammanträffande med företrädare för Öresundsoperan för drygt två år sedan väckte Stina Oscarssons idé om utomhuskonserter i värdshusets trädgård.

- De ville gärna framträda utomhus sommartid och undrade om inte jag kunde fixa lämplig plats.

Opera på landet

Tanken svindlade, berättar Stina Oscarsson.

- Tänk att kunna erbjuda folk på landet operaframträdande på hemmaplan. Intresset för opera finns säkerligen även här, men många väljer möjligen bort konstformen eftersom det är alltför krångligt att ta sig till storstädernas operahus, resonerade jag.

Hon smakade på tanken. Kanske lite svulstig men alltför kittlande för att lämnas orörd.

Maken drogs med och engagerades för bygget av utomhusscen. Sommaren 2009 var den klar med plats för närmare 600 personer. Först på scen var Öresundsoperan. Stina Oscarsson sticker inte under stol med att det var lite nervöst inför premiären. Skulle folk komma?

Succé

Nervositeten släppte i takt med att biljettförsäljningen tog vid. Det kom 250 personer.

- För oss var det succé. Vi kände att satsningen var rätt, säger Stina Oscarsson

Under sommaren 2010 arrangerade makarna sex framträdanden i trädgården. Öresundsoperan var tillbaks. Laholmsoperan, med solisten Lina Johnsson, var också där. På scenen stod också poeten Emil Jensen, Sofia Jannok, Clowner utan Gränser och Bengt- Göte Bengtsson som tolkade Taube.

Trädgården smyckades också med skulpturer av konstnärer från gruppen ”360 grader konst” – en skulpturgrupp från Västsverige.

- Det är verkligen roligt och häftigt att kunna erbjuda kultur på landet. Och intresse finns, det är obestridligt. Sommararrangemanget lockade många från vårt omland. Några kom till och med på cykel. Hos oss får också åhörarna en helt annan närhet till artisten eller artisterna, säger Stina Oscarsson.

Makarnas satsning på att ta kulturen till landet var också det som juryn föll för.

Juryns motivering

Motiveringen lyder:

”Laholms kommuns kulturpris 2010 tilldelas Stina Oskarsson för tillskapandet av en kulturell mötesplats på landsbygden, där hög konstnärlig ambition går som en röd tråd genom den mångfacetterade verksamheten.”

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 29 december 2011