JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2010 / Pristagare / Miljöpristagare

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Miljöpriset till mulleverksamheten

Aja, baja, säger mullebarnen till skräptanten som kastar allt i naturen.

Miljötänkandet börjar oftast i det lilla formatet. Att tidigt lära nya generationer att tänka på miljön är därför en ”investering” för framtiden.
Under flera decennier har Friluftsfrämjandets mulleverksamhet i Laholms kommun arbetat på detta sätt.
För denna insats tilldelas verksamheten Laholms kommuns miljöpris 2010.

- Det känns verkligen hedrande och roligt att vi uppmärksammas på detta sätt, säger Dan Kagg, ledare för barn- och ungdomsverksamheten i Knäred, och Ingar Pettersson, med samma funktion i Laholmsavdelningen.

- Fast jag känner mig inte som en miljökämpe. Då tänker jag främst på Greenpeace och Världsnaturfonden. Men förvisso, allt miljöarbetet börjar i liten skala, säger Ingar, och ger ett exempel på hur barnen lär sig naturens lagar.

Enkel pedagogik

Brödsmulor, papper och kapsyler grävs ner i små gropar och höljs över. Efter något halvår grävs de upp. Pappret och kapsylerna är kvar. Enkel pedagogik, men nog så lärorik, resonerar Ingar.

- Vi jobbar efter devisen ´det man tycker om, det är man rädd om´, och det tar barn till sig.

Friluftsfrämjandet i kommunen består av två lokalavdelningar, en i Knäred och en i Laholm. Under drygt 30 år har de lockat 4-5-åringar till mulleverksamheten. I Knäred vänder sig denna till barn på orten, i Hishult och i Mästocka. Laholmsfrämjarna har verksamhet i Våxtorp, Veinge och Skummeslövsstrand. På respektive ort kommer regelbundet ett 15-tal barn. Den vilande verksamheten i Mellbystrand hoppas främjarna få igång till våren.

Mullebarnen lagar mat över öppen eld.Den långa vägen

Dan Kagg har verkligen gått den långa vägen inom friluftsfrämjandet i Knäred. För drygt 30 år sedan var han själv mullebarn. Nu är han ledare för all barn- och ungdomsverksamhet.

När han växte upp var många av kompisarna med i mulle. Utbudet av aktiviteter var långt ifrån så stort som nu.

- Förvisso är det lättare att samla barn och ungdomar på landet, men konkurrensen om barnens och föräldrarnas tid känns även här, säger han.

Attraktiv hemsida

I nuläget är han nöjd med tillströmningen, men han betonar att de aktiva ständigt måste vara ”på hugget” för att marknadsföra verksamheten.

- Det är viktigt att presentera vad vi gör. Därför lägger vi oss vinn om att ha en attraktiv hemsida. Här lägger vi in aktuella bilder från våra verksamheter, som också omfattar strövare, lufsare och tvm:are, berättar Dan Kagg.

Knäredsavdelningen tänker också profilera sig på annat sätt för att fånga barnens och föräldrarnas intresse. Under 2011 har de goda möjligheter att göra detta. Då byggs en ny kolmila som börjar glöda i mitten av augusti.

Juryns motivering

Så här lyder motiveringen till Laholms kommuns miljöpris 2010.

” Mulleskolan har gett flera generationer av laholmare deras första kunskaper om ekologiska samband. Med hjälp av lek på en förstålig nivå, har barnen getts en djup känsla för naturen och dess betydelse för vårt liv. Barnen har kunnat gå vidare till Friluftsfrämjandets övriga barn- och ungdomsverksamheter och fördjupa sitt naturintresse. Mulleverksamheten efterlämnar goda spår genom hela livet. Mulleskolan har ibland haft svårt att rekrytera ledare men kämpat vidare och aldrig gett upp.”

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 29 december 2011