JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2010 / Stick-graffitti i Laholm

Stickerskor värmde skulpturer

Publicerad 18 oktober 2010

Med Samira Batarsehs hjälp fryser inte de badande barnen vid Lagan lika mycket som tidigare. Badkläderna ger lite skydd i höstkylan

Lagom till höstkylan fick de många skulpturerna i Laholm lite värme. Veckan ut värms de av stickade, virkade eller flätade mössor och kläder framställda av undanstoppade garnrester.
- Helgens bingegille hade två syften. Dels ville vi göra något roligt med skulpturerna dels ville vi få fler att stanna till och titta på stadens många utsmyckningar, säger kultursekreterare Therése Ehrenborg.

Lina Åkesson vann juryns gunst med denna kreation för Flickan medfåglar i håret.Båda syftena uppfylldes. Tiotalet stickerskor deltog i binget. Från fredag till söndag sprudlade kreativiteten och idérikedomen i Teckningsmuséet i Laholm. Och när skulpturerna klätts med mössor, koftor, baddräkter, halsdukar och andra gosiga plagg var det en hel del laholmare, påfallande många barnfamiljer, som vandrade runt bland stadens skulpturer. Utsmyckningar som i decennier prytt staden kom i ett helt annat blickfång. Plaggen gav dem ny personlighet.

Stadens kulturarv

- Det som alltid finns i gaturummet tenderar att ”försvinna”. Så är det exempelvis med våra många skulpturer, och det är synd för de är väl värda att ses. Dessutom representerar de en viktig del av stadens kulturarv, säger Therése Ehrenborg

Staffan Stalledräng fick en liten mössa.Laholm har ett 30-tal skulpturer. Att dekorera dem alla var är dock en närmast omöjlig uppgift eftersom flera av dem är reliefer. Men en av stickerskorna lyckades få till det med Staffan Stalledräng i Gamleby. En liten mössa kunde klämmas dit.

När de sprudlande idéerna förfärdigats med garnrester och flinka fingrar överlade juryn om vem som gjort den bästa kreationen. Valet föll på Lina Åkesson som klädde på ”Flicka med fåglar i håret” vid Sparbanksgården. Frikostigt nog försåg hon även de nakna småfåglarna med skyddande skrud.

Varmare för badande barn

Värmande sjal till potatisplockerska.Nu när fiskesäsongen är över och sportfiskarna skingrats från Lagans stränder har de ”Badande barnen” vid Gröningen inget skydd alls. Det ville Samira Batarseh ändra på, och försåg de spensliga kropparna med badbyxor och bikini. Hon gjorde det så bra att hon tilldelades andrapriset.

Övriga deltagare uppmärksammades också för sina alster under bingegillet, eller stick-graffittin som möjligen är ett bättre namn för utställningen som varar veckan ut.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 29 december 2011