JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011

Nyhetsåret 2011

Publicerad 02 januari 2012

I Knäreds bygdegård visades fem föreställningar av "Kokvinnorna" - på samma dag. Tre av huvudrollsinnehavarna, Inger Gustavsson, Jan-Erik Svensson och Ann-Margret Claesson, och filmaren Peter Gerdehag var på plats i de fullsatta salongerna.

Laholms kommun omtalades i många större sammanhang under 2011. Dokumentärfilmen ”Kokvinnorna” sågs av mer än 50 000 biobesökare. Laxfisket i Lagan slog alla tidigare rekord. Spaden sattes i jorden för Allarpsområdet, ett av de största enskilda bostadsprojekten utanför storstäderna. Kommunen klättrade till femte plats i Svenskt näringslivs ranking över företagsklimatet. Dessutom fick kommunen ett nytt kommunråd när moderaten Per Asklund ersattes med partikollegan Thomas Jönsson.
Så visst fanns det anledning att uppmärksamma vår kommun.

Politikerna är angelägna om att Laholms kommun ska växa. Målet är 25 000 invånare år 2020. Vid årsskiftet 2010/2011 var vi 23 390 invånare, 1 610 personer från målet. Förutsättningarna för att nå detta ökade avsevärt när spaden i höstas sattes i jorden för Allarpsområdet i södra Skummeslövsstrand. Under flera år har islänningen Gudjon Halldorsson arbetat med projektet, som fullt utbyggt omfattar cirka 400 bostäder med närmare 1 000 invånare, fördelade på villor, radhus och flerfamiljshus. Kanske byggs här även skola. Med havet på knappt två kilometers avstånd bedöms området bli mycket attraktivt. För det talar också goda möjligheter att pendla med bil och tåg.

Kampanj för fler invånare

Våxtorps marknad var en av flera platser som besöktes med kampanjen
Laholms kommuns kampanj ”Kom in – kom hem” under sommarmånaderna hade också som mål att få fler att flytta till kommunen. Vid flera större evenemang fanns företrädare för kommunen och mäklarföretag på plats för att informera om kommunen som en attraktiv och aktiv plats att bo och vistas på. Under Tall Ship Race i Halmstad förflyttades kampanjen även utanför kommunens gränser.

Ett annat led i satsningen på tillväxt är framtida tillgång till byggbara tomter. Med ett allt större intresse för havsnära boende antog kommunfullmäktige en plan för Åmotsområdet i norra Mellbystrand, som fullt utbyggt skulle kunna rymma drygt 5 000 invånare. Men det är långt fram i tiden, runt 2040.

Femte bästa företagsklimatet i landet

Ett vittförgrenat näringsliv med bra företagsklimat är förstås en viktig motor för tillväxt. Och företagsklimatet är det sannerligen inget fel på. Än en gång klättrade kommunen på Svenskt Näringslivs lista över företagsklimatet i landets kommuner, och ligger nu på femte plats. Möjligen har det goda klimatet gett positiva effekter för nyföretagandet, som under det gångna året ökade med 55 procent. Den största procentuella ökningen i hela länet.

Stort intresse för dokumentärfilm

Dokumentärfilmen ”Kokvinnorna”, som handlar om två handmjölkande systrar i den lilla byn Sibbalt utanför Knäred, fick ett genomslag som knappast någon kunde ana. En söndag i mitten av mars visades den fem gånger i Knäreds bygdegård med filmaren Peter Gerdehag på plats. Och på Bio Maxim i Laholm sågs den av fler biobesökare än den tidigare mest publikdragande filmen, Mamma Mia. Runt om i landet var intresset för filmen minst lika stort. Mellan jul och nyår visades den även av Sveriges television.

Rekord för laxfisket

Laxfisket i Lagan bidrog också till att Laholm uppmärksammades stort. När säsongen var slut i mitten av oktober hade närmare 3 500 laxar landats. Därmed befästes vattendraget som Sveriges bästa laxvatten. Dansk TV gjorde filminslag om fisket liksom rikstäckande medier i Sverige.

Logotypen för 400-års jubileet i Knäred.Planerar för jublieumsår

Den 20 januari 2013 är det 400 år sedan fred slöts i Knäred mellan svenskar och danskar efter det tvååriga Kalmarkriget. Under 2011 började Laholms kommun dra upp riktlinjerna för det omfattande firande som planeras under större delen av 2013. Året inleds med ett fredsseminarium i Knäreds bygdegård. Till detta kommer ambassadörerna Sven-Olof Petersson och Torbjörn Pettersson, historikern Dick Harrison och troligen även utrikesminister Carl Bildt.

Ny ordförande i kommunstyrelsen

Thomas Jönsson, ny ordförande för kommunstyrelsen i Laholms kommun.På kommunfullmäktiges sista sammanträde för året utsågs, efter sluten omröstning, Thomas Jönsson (M) till ny ordförande för kommunstyrelsen. Han tog över ordförandeklubben efter partikollegan Per Asklund, som lämnande sina politiska uppdrag i mitten av november.

Klicka på ”Nyhetsåret 2011” för att läsa mer om vad som hände i Laholms kommun under det gångna året.

 

Nyhetsartiklar under 2011

Via denna sida kan du läsa artiklar om vad som hände under det gångna året. Du kan också via länk till pdf-fil ta del av en mer omfattande sammanfattning för nyhetsåret 2011 vilken publicerades i kommunens årsredovisning. 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 27 december 2011