JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Annorlunda brudklänningar

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Brudklänningar av återvunna textilier

Publicerad 25 maj 2011

Av återvunna textilier har konstnärerna Gitt Grännsjö Carlsson och Agneta Oledal skapat innovativa brudklänningar.

”Giftaslysten” men osäker på hur klänningen och brudbuketten ska se ut? Styr då stegen till Stadshusgalleriet i Laholm. Under fyra dagar visas brudklänningar med tillhörande blomsteruppsättningar av det annorlunda slaget - klänningar som sytts upp av dukar, virkade tabletter, myggnät, patinerade jeans och lakansspets.

Textilier som sålts till vrakpriser på loppis och legat längst ner i byrålådorna har i textilkonstnärernas Gitt Grännsjö Carlssons och Agneta Oledals händer fått en renässans de aldrig vågat drömma om. Från undanskymda skrymslen, ägnande någon förströdd blick då och då, är de plötsligt i fokus med ny livskraft - kanske både bildlig och bokstavlig. Säg den blivande brud som kan motstå konstnärernas innovativa brudklänningar.

Den röda brodyren på klänningen symboliserar kärlekens baksida.Av blandade textilier har de skapat unika kreationer som lyser av livsglädje, men som också vågar lyfta fram kärlekens baksida, den om svek och våld. Det till synes vackra ges ibland en annan bild vid närmare betraktande. Röda brodyrer, sydda som knivsnitt på bröstet till en klänning, påminner om alltför många kvinnors vardag. Bilden förstärks av brudbuketten, dekorerad med taggtråd.

Träffades på Konstfack

Agneta Oledal och Gitt Grännsjö Carlsson träffades på Konstfack för snart 40 år sedan. Men det var först för några år sedan som de gjorde en gemensam utställning. Inför 2010 kontaktade Agneta, bosatt i Kinnekulle i Västergötland, kollegan i Laholm med förfrågan om nytt samarbete. Eftersom området runt Kinnekulle lanseras som en romantisk och bröllopsinbjudande plats ville Agneta göra något kring bröllop och romantik. Att det blev just detta år kan synas som mer än en tillfällighet. Ett 40-tal mil därifrån planerades för drottningbröllop.

- När vi funderade på utställningens tema tänkte vi faktiskt inte på det, men när den öppnades fick den extra skjuts av festligheterna i Stockholm, säger Agneta Oledal.

Gitt Grännsjö Carlsson var dock skeptisk till deltagande. Inställningen ändrades när kollegan föreslog att klänningarna skulle sys upp av gamla undanstoppade textilier.

Lyfta fram kvinnors handarbeten

- I det såg jag en utmaning och en vilja att lyfta fram kvinnors handarbeten från förr. Tyvärr håller denna kvinnokraft på att försvinna i det moderna samhället. I brudklänningarna såg jag en möjlighet att väcka nytt intresse för detta, många gånger, enastående hantverk, säger Gitt Grännsjö Carlsson.

Flera av klänningarna som nu visas i Laholm syddes upp till utställningen i Kinnekulle, men konstnärerna har också sytt nya inför denna expo. Bland annat brudutstyrsel för kvinnan som trivs bäst i byxor.

På frågan om någon blivande brud fastnat för kreationerna ger Gitt Grännsjö Carlsson jakande svar.

- Problemet var att kvinnan ännu väntade på ett ja från sin tilltänkte make.

Samarbete med florister

Till varje brudklänning har tre florister från Laholm gjort brudbuketter. I Laholm har konstnärerna också samarbetat med tre florister, Karin Persson, Marina Kjellsson-Lundkvist och Jessica Ottosson. Två veckor före utställningen fick de bilder på brudkläderna. Till varje uppsättning har de gjort unika blomsterarrangemang.

- Utifrån vårt floristiska färg- och formspråk har vi format buketterna. På kvällar, och ibland nätter, har vi funderat på hur vi vill tolka och förstärka klänningarnas budskap, säger Karin Persson.

Eftersom blommorna vissnar fort varar utställningen i Laholm endast till och med lördag den 28 maj. I gengäld är den öppen desto längre på kvällarna.

Öppettider

Onsdag 25 maj klockan 16-19, torsdag 26 maj klockan 10-21, fredag 27 maj klockan 10-17 och lördag 28 maj klockan 10-16.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011