JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Hishultsbor blev Årets företagare

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Hishultsbor blev Årets företagare

Publicerad 21 oktober 2011

i Hishult har Lars Jeppsson varit verksamam sedan 1986. Tillsamans med hustrun Maj-Lis blev han Årets företagare i Laholms kommun.

Årets företagare var på vippen att lämna Hishult för Irland 1993. Företaget hade vuxit ur de gamla mejerilokalerna och behövde större utrymme. Men nybygge bedömdes som en alltför stor investering varvid blickarna riktades mot lockande lokaler i det då blomstrande Irland. I samma veva kom erbjudande om köp av Samhalls tidigare lokaler i Hishult. Makarna slog till och Eclipse Biofarm blev kvar i Hishult.

På Laholmsföretagarnas Guldkväll på Strandhotellet i Mellbystrand tilldelades paret Lars och Maj-Lis Jeppsson den finaste utmärkelsen företagare kan få i Laholms kommun, Årets företagare.

- Jag är verkligen glad och stolt över detta. Dessutom tror jag att utmärkelsen är ett betydelsefullt erkännande för hela hästnäringen i Sverige, som årligen omsätter närmare 30 miljarder kronor, säger Lars Jeppsson.

Att bli Årets företagare utan att vara verksam i kommunens västra delar, ser han också som en fjäder i hatten.

- Företagsamheten i våra många småorter behöver också lyftas fram, ty det näringsliv som finns där betyder väldigt mycket för dessa orter, dess befolkning och miljön. Med arbetstillfällen på hemorten minskar pendlandet.

Inget "källarföretag"

Möjligen lever föreställningen kvar att företag som tillverkar och distribuerar fodertillskott och hästvårdsprodukter är lite av ett ”källarföretag”. Det kan knappast sägas om Eclipse Biofarm. Under 2010 omsatte företaget närmare 36 miljoner kronor och väntas i år plussa på beloppet med ytterligare en miljon kronor. Under årens lopp har också antalet anställda ökat successivt. I dagens arbetsstyrkan på 22 anställda ingår veterinär, biokemist och mikrobiolog.

- Vi är angelägna om att satsa på kvalitet därför har vi medvetet knutit till oss den profession som fordras för att vi ska kunna garantera fullvärdiga produkter på en hårt konkurrensutsatt marknad, säger Lars Jeppsson.

I Hishultsföretagets sortiment ingår också hund- och kattprodukter samt tillbehör för veterinärer i deras dagliga verksamhet.

Sortimentet breddas

Under nästa år breddas sortimentet ytterligare. Med hjälp av 100 000 kronor från Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova, håller Hishultsföretaget, tillsammans med Högskolan i Halmstad, på att utveckla ett preparat med näringstillskott för ryttare. Om allt går i lås lanseras produkten på en fackmässa nästa höst.

På nomineringslistan till Årets företagare fanns också Per Falk och Pia Bernström, som driver Våxtorps djurklinik, samt Dan Hanak, Mattias Nilsson och Andreas Nilsson, som har företaget Svensk Hyttcomfort med tillverkning i Laholm.

- Eftersom vi känner varandra ganska väl var det extra roligt att alla tre nominerades. De kunde lika gärna ha blivit Årets företagare, säger Lars Jeppsson.

Nu blev det Lars och Maj-Lis Jeppsson. Juryns motivering lyder:

”En burk lera hemma i stallet som utvecklats till en industri. I eget labb, genom noggranna tester och höga krav, skapar Årets företagare produkter som får hästar och hundar att må bra och öka sin prestationsförmåga. Med kvalitetskrav i kombination med ett brinnande intresse och med omtanke om allt från miljö till personal, har Lars och Maj-Lis Jeppssons verksamhet på Eclipse Biofarm utvecklats till ett företag i hästväg!”

Fler utmärkelser

Under Guldkvällen delades ytterligare fem utmärkelser ut i följande kategorier: Årets kvinnliga entreprenör, Årets landsbygdsföretagare, Årets köpman, Årets nykomling och Årets profil.

Linda Andersson blev Årets kvinnliga entreprenör.Årets kvinnliga entreprenör blev Linda Andersson, som driver lanthotell på Lögnäs gård utanför Vallberga. Juryn motiverar sitt beslut på följande sätt:

”Årets kvinnliga entreprenör, Linda Andersson, har efter några års hårt uppbyggnadsarbete vågat satsa ytterligare och utökat sin verksamhet. Med ett helt nytt spa och hälsokomplex i lantlig stil, har hon kompletterat sin befintliga hotell- och konferensverksamhet. Linda är en sann entreprenör som med driv och entusiasm vidareutvecklar sin verksamhet mot nya höjder. Att hon dessutom gör det på ett lönsamt sätt och med bibehållen energi och glädje är en sann bedrift!”

Årets landsbygdsföretagare

Titeln Årets lansbygdsföretagare togs hem av Elisabet och Birger Ekdahl, som driver Ulvereds hjorthägn, norr om Mästocka.

”Med djupt engagemang, lång tålmodighet och en aktuell storsatsning har Årets landsbygdsföretagare, Elisabet och Birger Ekdahl, med stor tydlighet visat gott företagande och kreativitet i utvecklingen av Ulvereds hjorthägn. Verksamheten är ett riktigt bra exempel på att ett okonventionellt läge kan omvändas till en framgångsfaktor”, heter det i juryns motivering.

Årets köpman

Årets köpman blev Mariette Sunesson, som innehar Tulipa blomsterverkstad i Knäred.

”Årets köpman, Mariette Sunesson, är en modern köpman som vet hur man använder de sociala medierna och dess genomslagskraft. Med en drivande entusiasm erbjuder hon en hög servicegrad samtidigt som hon genom Tulipa blomsterverkstad erbjuder kunderna en stor tillgänglighet och ett fantastiskt bemötande. Mariette är ett utmärkt exempel på hur man kombinerar nytänkande med exponering och marknadsföring!”

 Årets nykomling

Årets nykomlig blev Mattias Johansson, som driver Mattias specialsnickeri i Laholm, med motiveringen:

”Med entusiasm, yrkesskicklighet och målinriktning har Årets nykomling, Mattias Johansson visat att ungdom definitivt inte är något hinder för att våga satsa. I egen, fullt utrustad verkstad och med fulltecknad kalender, skapas möbler, inredning, fönster och dörrar. Som laholmare får du säkert se mer av vad Mattias specialsnickeri kan åstadkomma!”

Årets profil

Årets profil i Laholms kommun, Johan Hjert.Till titeln kulturskolechef i Laholms kommun och ansvarig för Laholms kulturfestival kan Johan Hjert efter Guldkvällen lägga till Årets profil. Juryn motiverar sitt val på följande sätt:

 ”Årets Profil, Johan Hjert, är en personlighet som under några år skapat och byggt upp Laholms kulturfestival. Genom att utveckla kulturfestivalen har han tagit ytterligare steg mot att skapa en omtalad folkfest som attraherar laholmare och deras musiksmak. Johans insatser bidrar till att allt fler och nya besökare upptäcker Laholm som en trevlig plats för aktiviteter, väl värd att besöka och uppleva”

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011