Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Hur vill 60-plussarna bo?

Hur vill 60-plussarna bo?

Publicerad 11 augusti 2011
Förstora bilden - allarp-flyg-2.jpg

184 tomter på Allarpsområdet har reserverats för mindre villor som är tänkta för 60-plussare.

Hur vill 60-plussarna ha sitt framtida boende i Laholms kommun? Och vilken service förväntar de sig?
Det ska en mycket omfattande enkät ge svar på, den största i sitt slag i landet i förhållande till antalet kommuninvånare.

I början av augusti fick drygt 4 000 hushåll inom den aktuella ålderskategorin enkäten i sin brevlåda. Eftersom kommunen hyser många fritidshus med personer som på sin ålders höst kan förväntas bosätta sig permanent i kommunen, kom även denna grupp ifråga.

Undersökningen genomförs av nätverket Aktiv senior i samverkan med Laholms kommun och lokala byggbolag och fastighetsägare.

Huvudfrågorna handlar om man funderar på att flytta från sitt nuvarande boende, vilken typ av boende som önskas framöver, storlek på bostad samt vilken typ av service man förväntar sig och vad den får kosta. Av dem som har fritidshus vill man veta om de funderar på att bosätta sig i kommunen, storlek på bostad och var de vill bo. Resultatet av undersökningen presenteras i början av december.

Direkt påverkan

Från kommunens och nätverkets sida är man angelägen om att svarsfrekvensen blir så hög som möjligt. Tanken är nämligen att resultatet ska vägas in den kommunala översiktsplanen, där framtida äldreboende utgör en del.

- De svarandes perspektiv blir därför viktigt och kan få direkt påverkan på planeringen, säger Ulf Selin, projektsamordnare i Aktiv senior.

Svaren kan också ligga till grund för den aktuella planeringen av bostäder för 60+ i det nya bostadsområdet i Allarp, i södra Skummeslövsstrand. Här har 184 tomter reserverats för seniorboende med bland annat mindre villor.

Informationsmöten

Enkäten är en del i kartläggningen. Diskussion i fokusgrupper och personliga intervjuer ska sedan komplettera bilden. Dessutom ordnas informations- och diskussionsmöten.

Det första arrangeras lördagen den 13 augusti klockan 15 på Skoskumsgården i Skummeslövsstrand. Måndagen den 15 augusti klockan 18 arrangeras ett liknande möte i Knäreds bygdegård och onsdagen den 17 augusti klockan 18 håller man till på Lagagården i Laholm.

Kontakt

Projektsamordnare Ulf Selin
Tfn: 040-44 90 60
E-post: ulf.selin@telia.com

Verksamhetsutvecklare Laholms kommun
Marie Strömberg
Tfn: 0430-153 53
E-post: marie.stromberg@laholm.se

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011