JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Idérikt kring 400-årsjubileum

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Idéerna flödade kring fredsjubileum i Knäred

Publicerad 14 september 2011

Idéerna var många när Knäredsborna diskuterade förslag till aktiviviteter på 400-årsjubileet.

Målet är högt. När 400-årsjubileet av freden i Knäred firas under 2013 ska det arrangeras 400 aktiviteter – gamla och nya.

I Knäreds bygdegård togs de första stegen mot målet när allmänheten bjöds in till en idékväll för att ge förslag på olika arrangemang. Och inte saknades det idéer. När kvällen var slut hade drygt 60 förslag noterats, däribland fredslopp, tornerspel, teateruppsättning och guidade turer i den historiska bygden.

Stor händelse

Med mångas insatser kan 400-årsjubileet av fredsslutet i Knäred - freden slöts den den 20 januari 1613 -  bli den största kulturella och turistiska händelsen i Laholms kommun under överskådlig tid. Det är också Reino Jacobssons ambition, landsbygdsutvecklare på Laholms kommun och projektledare för jubileet.

- Vi ska se till att skapa ett digert och intresseväckande program under större delen av året, säger han övertygande.

Danska ambassadörer

Reino Jacobsson är projektledare för fredsjubileet i Knäred.
Med kunglig och internationell glans över året är förhoppningen att långt fler än kommuninvånarna ska dras till de många evenemangen. Siktet är också inställt på danskarna. Denna del av Sverige var ju en gång i tiden deras domäner. Eftersom många danskar har fritidshus i Laholms kommuns inland funderar Reino Jacobsson på att använda dem som en slags ambassadörer för att sprida information om jubileet på deras hemorter.

För att ro ett jubileum av denna dignitet i land har Laholms kommun satt sig vid årorna, och börjat ange riktningen. Ett mål är att få de danska och svenska kungahusen till Knäred på årsdagen av 400-årsjubileet, den 20 januari. Förhoppningen är att de medverkar på det fredsseminarium som planeras denna dag i Knäreds bygdegård med internationellt kända fredsmäklare i panelen.

Laholms kommun står också bakom ett antal andra årligen återkommande arrangemang som under 2013 år ska knyta an till jubileet. Men det räcker långtifrån till för att nå de 400 aktiviteter som är Reino Jacobssons mål. För att nå dithän hoppas han få många föreningar i hela kommunen att engagera sig för större eller mindre arrangemang. Med idékvällarna i Knäreds bygdegård och Skottorps slott lades också grunden för detta breda engagemang.

Många idéer

Till bygdegården i Knäred kom närmare 40 personer. Indelade i grupper diskuterade de och kom med massor av förslag till aktiviteter. Här följer ett litet axplock av allt som dryftades: tornerspel med ryttare, teateruppsättning med anknytning till 1600-talet, fredslopp, historiska föreläsningar, inbjudan till alla kommunens skolor om temaarbete kring fredsslutet i Knäred, guidade vandringar till historiska platser (kanske med buss där avstånden är stora), ungdomsutbyte, mc-rally, gästabud på kulturminnesgården Bollaltebygget med mat som tema, konstutställningar, landskamp med cyklister. Ja, listan blev lång innan kvällen var slut. Drygt 60 förslag plitades ner.

 - 400 aktiviteter låter mycket, men det ska vi nog nå, och nu är vi en bra bit på väg, säger Reino Jacobsson, som i antalet inkluderar de aktiviteter som arrangeras varje år i Knäred och i viss mån i Laholm, exempelvis Laholms kulturfestival och Laholms stadsfest.

Tre miljoner kronor

Jubileet kostar förstås en slant. Inkluderat Laholms kommuns egna insatser ligger budgeten på närmare tre miljoner kronor. Förhoppningen är att Leader Landsbygd och Region Halland ställer sig välvilliga till kommunens ansökan om finansiellt stöd.

Laholms kommun hoppas också få företag att ställa upp som sponsorer till olika arrangemang.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011