JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Invigning av laxpromenad

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Invigning av laxpromenad

Publicerad 12 september 2011

Kommunstyrelsens ordförande Per Asklund invigde en av skyltarna längs laxpromenaden utmed Lagan i Laholm.

I strålande solsken och med Lagan och alla dess fiskare som fond invigdes i fredags eftermiddag Laholms kommuns nya ”Laxpromenad längs Lagan”. Syftet med promenaden och tillhörande skyltar är att ge ytterligare en dimension av laxen och Lagan till besökare och fiskare som besöker Laholm, samt att ge information om Lagan och laxens betydelse för människorna ur ett historiskt perspektiv.

Inledde gjorde kommunchef Nils Danred som talade om betydelsen av Lagan och fisket samt om den ansats kommunen nu tar för att lyfta Lagan och laxen. Laxpromenaden var första steget, därefter medverkar man vid Laxadagen den gångna söndagen, där man vill få dialog med fiskarna om vad som är bra med fisket samt vad som kan göras bättre.

Nils berättar vidare att man just nu även håller på att göra en film om laxfisket i Lagan. Därefter lämnade han ordet till dagens invigningstalare Morgan Rubensson kraftverkschef på Statkraft, Per Asklund, kommunstyrelsens ordförande samt Roland Gottfridsson, ordförande Laholms Laxfiske.

90 smolt

Nedanför Rökeriet vid Lagahöjden finns en av tre skyltar som berättar om laxfisket i LaganMorgan Rubensson som avtäckte första skylten förklarade hur stor vikt man lägger på det lokala arbetet med Lagan och laxen och att få Lagans laxbestånd att fortsätta utvecklas. Från sin fiskodling sätter man årligen ut 90 000 laxsmolt varav huvuddelen av dessa hamnar i Lagan.

Per Asklund invigde skylt nr 2 med att berätta hur han som Laholmare under hela sitt liv återkommit till Lagan och laxen på olika sätt och hur viktig den är för Laholm.

Sista skylten avtäcktes av Laholms Laxfiskes ordförande som berättade om hur Lagans laxbestånd ökar och hur man varje år fångar allt fler laxar. Årets fångst ser ut att kunna överstiga 2010 års rekord på 2 373 fångade laxar.

Lagan och laxen en skatt

Samtliga medverkande var överens om att Lagan och laxens betydelse kommer öka ur ett besöksperspektiv och att det är en skatt att ta vara på och berätta om.

Förutom informationsskyltarna finns en informationsfolder som pekar ut de intressanta föremål, platser eller företeelser som finns att upptäcka utmed Laxpromenaden. Dessa finns att hämta på Laholms turistbyrå, Laholms fiskebutik och Medborgarkontoret.

 

Text och foto: Anna-Lena Karlsson

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011