JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Klart med fredspanel

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Historiker och ambassadörer till Knäred

Publicerad 21 november 2011

Med hjälp av Lorenz Pucher (t v) har projektledaren för 400-årsjubileet i Knäred, Reino Jacobsson, fått namnkunniga personer till det fredsseminarium som inleder jubileumsåret 2013.

På en presskonferens under måndagen gavs delar av podiet till fredsseminariet, som öppnar 400-årsfirandet av fredsslutet i Knäred, ansikten. Två ambassadörer, Sven-Olof Petersson och Torbjörn Pettersson är klara, liksom historikern Dick Harrison. Och om inget exceptionellt inträffar i världen runt den aktuella tidpunkten finns även utrikesminister Carl Bildt i Knäred den 20 januari 2013.

Men inte nog med det. Knäredsbon Lorenz Pucher, som via sitt kontaktnät engagerat den svenska ”delegationen”, jobbar nu också på att få en dansk.

- Förhoppningsvis kommer även en känd politiker och en framstående historiker från vårt grannland till Knäred denna dag, säger han.

Kunglig glans ?

Eftersom jubileumsdagen infaller på en söndag lär intresset från allmänheten bli riktigt stort när dörrarna slås upp till bygdegården med plats för drygt 150 personer. För att än fler ska ges möjlighet att följa samtalen i bygdegården sänds de via teve över Internet. Något som säkerligen kommer att locka många tittare. Särskilt om seminariet ges guldglans. Hos såväl det svenska som det danska hovet ligger nämligen inbjudan till arrangemanget. Tanken är att kung Carl Gustaf och drottning Margrethe ska öppna fredsseminariet

- Vilka som kommer till Knäred för att sitta i panelen är givetvis viktigt för att ge arrangemanget den dignitet som får kungahusen att anpassa sin agenda efter våra önskemål. Och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Lorenz Pucher.

Deltagarna presenterades på en presskonferens på Tulipa Blomsterverkstad i Knäred. Valet av lokal var ingen tillfällighet. Affärsinnehavaren, Mariette Sunesson, blev nyligen årets köpman på företagarnas guldkväll. Hon hoppas att jubileumsåret 2013 ska få stor betydelse för landsbygdsutvecklingen.

Ambassadörer från bygden

Sven-olof Petersson, Dick Harrison och Torbjörn Pettersson sitter i panelen på fredsseminariet i Knäred.

Från denna landsbygd i södra Halland kommer de båda ambassadörerna. Sven-Olof Petersson, som i dag är ambassadör i Canberra i Australien, växte upp i Ränneslöv och Torbjörn Pettersson, ambassadör i Kabul i Afghanistan, sprang som barn i Stäme. Det var ett skäl till att just de engagerades. Ett annat att de som ambassadörer hanterat konflikter, där Sven-Olof Petersson främst varit fredsmäklaren medan pågående krig är en realitet för Torbjörn Pettersson.

Lokal förankring har även utrikesministern Carl Bildt, om än inte från den sydhalländska myllan. Ur ett stockholmsperspektiv är förstås även hans hemort Halmstad landsbygd. Som moderator för fredsseminariet har Rolf Gustavsson, mångårig EU-journalist, kontrakterats.

Kontakt med Markaryd

En särskild logotyp har tagits fram för 400-årsfirandet.Reino Jacobsson, projektledare för 400-årsfirandet i Knäred, hoppas att jubileet ska bli en stor angelägenhet för hela Laholms kommun. Men han tänker sig också att grannkommunen Markaryd är intresserad. Inom kort träffar han dess kommunledning för att sondera om de vill haka på firandet. Pengar till detta beviljades nyligen av Leader Halland, som avsatt 2,5 miljoner kronor.

I Knäred, liksom i övriga östra delar av kommunen, har många danskar fritidshus. Många är närmare bestämt 766. Under den närmaste tiden får de en inbjudan, på danska, till ett möte i Knäred på Skärtorsdagen nästa år. Här ges de möjlighet att diskutera och komma med idéer till det gemensamma firandet. På inbjudan finns även den logotyp som tagits fram till jubileet, som inleds den 20 januari 2013 och avslutas i månadsskiftet augusti-september.

- Ingen händelse i Laholms kommun kan historiskt eller kulturellt mäta sig med 400-årsjubileet. Så självklart ska vi göra något stort av detta år, understryker kommunfullmäktiges ordförande Thomas Jönsson (M).

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011