JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Konstguide i fickformat

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Konstguide i fickformat för Laholm

Publicerad 23 juni 2011

Klas PåhleLagom till sommaren har Laholm fått ett, som kultursekreterare Therese Ehrenborg uttrycker det, ”litet praktverk”. En tryckt skrift i behändigt format om stadens alla konstverk.

81-årige Klas Påhle har gått i sin avlidna hustru Anna-Cajsas fotstpår och kompletterat hennes skrift ”En konstpromenad i Laholm” med en egen utgåva ”Konstvandring i Laholm”. Upplagan på tusen exemplar har han finansierat med egen plånbok och stipendium från S:t Knuts gille.

När han 2010 gav sig i kast med uppgiften var han dock en smula naiv.

- Jag tänkte överföra hennes texter, med eventuella kompletteringar, ta nya bilder på samtliga verk och skriva texter för de tio tillkomna skulpturerna. Men så enkelt var det inte, berättar han.

Skrift på 72 sidor

Det slutade med att han gjorde förändringar i flertalet texter som hustrun skrivit och lade ner åtskilliga timmar på tillkommande texter till de skulpturer som uppförts sedan 1991. På 72 sidor beskrivs de 34 skulpturerna. Här finns också biografier med register och kartor.

 Alltsedan borgmästare Axel Malmquists dagar – upphovsmannen till de många skulpturerna – benämns Laholm som ”Den lilla staden med de stora konstverken”. Egentligen vill Klas Påhle ändra på detta och byta ut ”stora” mot ”många”.

- Det speglar mer vad det handlar om. Skulpturerna är inte stora i fysisk mening. Många känns mer riktigt eftersom antalet är så stort, säger han.

Favoritskulpturen

Klas Påhles favoritskulptur

Hans egen favorit är Stig Blombergs ”De badande barnen”. Så räknas också skulpturen som ett av konstnärens förnämsta verk. Att den, som en del gör gällande, har nazistisk symbolik, håller inte Klas Påhle med om.

- För mig symboliserar den kort och gott glada barn på språng ut i vattnet.

"Praktverk"

Therese Ehrenborg är mycket glad åt skriften – ”den är ett litet praktverk” – och finns nu till försäljning i Laholms bokhandel och turistbyrån.

- För den konstintresserade är det en alldeles utmärkt liten skrift att ta med sig på sin egen konstvandring genom staden. Med ett format som passar fickan är den lätt att plocka fram när besökaren vandrar runt bland skulpturerna, säger hon.

Laholms kommun har köpt in ett antal exemplar som bland annat kommer att lämnas ut som en liten gåva vid högtidliga besök och ceremonier.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011