JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Kulturfestival i Laholm

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Kulturfestival växer och blir klassisk

Publicerad 04 maj 2011

Britta Persson, Poodles och Jack Vreeswijk är några av de många namnkunniga artister som kommer till Laholms kulturfestival, som pågår under tiden 30 maj - 6 juni.

Kulturfestivalen i Laholm växer med ett smalare utbud. Det låter som en paradox, men sätt likhetstecken mellan smalare utbud och klassisk musik så går det ihop.
I år får nämligen även de klassiskt musikintresserade många goda skäl att söka sig till Laholm under festivalen.

Varje kväll från den 30 maj till 6 juni ”serveras” klassisk musik på Teckningsmuséet. På scenen står bland annat Greger Siljebo, riksspelman, Mats Rondin, dirigent och cellist, Marika Fältskog, konsertmästare i Malmö symfoniorkester, och Per Gross, som fått utmärkelserna Årets musikpersonlighet och Årets stjärnskott. Till det klassiska programmet har även knutits den indiske världsflöjtisten Risab Prasanna.

- Tidigare år har festivalen följt mittfåran i svenskt musikliv med ett brett utbud som tilltalar många. I år bestämde vi oss för att också väcka kommuninvånarnas nyfikenhet för klassisk musik, med förhoppningen att sticka hål på uppfattningen att genren är svårtillgänglig, säger kulturskolans chef Johan Hjert.

Ännu bättre

Tillsammans med Jonas Heintz från studieförbundet Sensus och festivalgeneralen Anna Loudal har de tre lagt ner åtskilliga timmar för att få ihop ett program som helst överträffar fjolårets succé. Att de lyckats råder det inget tvivel om. För vad sägs om artister som Britta Persson, Lisa Pedersen, Anna Järvinen, Daniel Adams-Ray, Hasse ”Kvinnaböske” Andersson, Jack Vreeswijk, Poodles och Perssons Pack. För några veckor sedan fick gruppen också klartecken från Laholms kyrka till Eldkvarns framträdande i det invigda rummet. Det lyser om Johan Hjerts ögon när han berättar om kyrkans beslut.

- Konserten kan bli riktigt, riktigt bra, säger han.

Hårdrockare får egen dag

Festivalens huvudområde är, liksom tidigare år, Gröningen intill Lagan. Torsdagen den 2 juni drar festivalen igång på det lilla grönområdet med den svenska rockgruppen Poodles och dansbandsorkestern Perikles. Utan att betala en enda krona bjuds publiken på ett musikaliskt smörgåsbord fram till och med Nationaldagen den 6 juni. Hårdrockarna har till och med fått en egen dag, lördagen den 4 juni. På scenen står då band som Sator, Electric Boys, United we stand och Lechery.

Att boka Sveriges mest kända band till Kulturfestivalen i Laholm har aldrig varit aktuellt, av två skäl: En redan tuff budget klarar inte detta samtidigt är arrangörerna måna om att plocka fram band och musiker som är ”på gång”. Fjolårets bokning av Gunhild Carling är ett exempel härpå.

Med åren har Laholms kulturfestival vuxit och blivit allt mer etablerad. Artister och band hör själva av sig om medverkan.

- Det är ett riktigt bra betyg på vår festival, säger Johan Hjert.

I år finns festivalen också på Facebook. Via denna kanal har än fler artister nåtts.

Gratis entré

Med gratis entré till spelningarna på Gröningen kan budgeten hållas i schack. I annat fall kommer artistförmedlingarna in i bilden med påföljd att totaltkostnaden för varje framträdande sticker iväg.

Laholms kommun bidrar med 200 000 kronor, varav en del är öronmärkt för Nationaldagsfirandet och välkomnandet av nya svenska medborgare. Resterande kostnader täcks av sponsorer. Att hålla budgeten blir dock allt svårare i takt med att festivalen växer. Fler besökare kräver mer av kringarrangemang.

Men att sätta Laholm på festivalkartan kan visa sig bli ett riktigt bra drag för hela kommunen och dess strävan efter uppmärksamhet i många sammanhang.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011