JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Pristagare på fullmäktigemöte / Danskurser gav kulturpris

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Danskurser gav kulturpris

På Lagagården i Laholm höll Kjell-Evert Gunnarsson sin första danskurs.

Han har dansat sig genom livet och fått tusentals andra att följa hans steg. Säkerligen lite tafatt ibland och med ett och annat snedsteg, men skratten har varit många, gemenskapen och samvaron på topp och kärlek tänts. För en del till livslång låga.

För denna 40-åriga gärning i dansens tjänst blev Kjell-Evert Gunnarsson årets kulturpristagare i Laholms kommun.

Många skulle säkerligen kalla honom Mr Bugg, för nog är det denna dans han är mest förknippad med, åtminstone numera. Säg den sydhallänning som inte lärt sig sina första buggsteg av Kjell-Evert. Till tonerna av kända dansband har de första stegen tagits i någon av kommunens många bygdegårdar. Nästan varje kväll har han kuskat runt med skivor och ljudanläggning och bjudit upp till dans. Som snart 70-årig danspedagog har han dock trappat ner. Numera ger han endast kurser på Lagagården i Laholm och i Karsefors, Ysby.

Dansintresset väcktes tidigt genom föräldrarna, som bodde i Våxtorp. Allt som oftast åkte de iväg – tog ut som många sydhallänningar brukade säga – till närbelägna dansgolv med Kjell-Evert i hasorna innan han nått tonåren.

- När många jämnåriga grabbar började spela fotboll blev dansen min nisch. För jag ville träffa tjejer, känna gemenskap och ha kul. En grön matta utan tjejer, hur kul var det, säger Kjell-Evert och skrattar.

Började med Esseli-anställda

Sin första danslektion gav han för 40 år sedan. En anställd på Esseli, nuvarande Cerealia food, undrade om Kjell-Evert kunde hålla en kurs i gammeldans på Lagagården, den då mest populära dansformen. Han tvekade inte. Föga anade han vad denna första kväll med danslystna unga skulle leda till, och betyda för honom. En kurs gav två och så började det rulla på.

Som mest hade han fyra kurser i veckan under dansens storhetstid 1970- och 1980-talet. Efterfrågan på kunniga och inspirerande danslärare tedde sig närmast omätlig. Och Kjell-Evert tackade inte nej, besjälad av idén att alla borde lära sig dansa. Förutom kurser i kommunens bygdegårdar for han till Smålandsstenar, Helsingborg och Osby. Så mycket älskade han sin dans att avstånden försummades för möjligheten att dela med sig av sina upplevelser på dansgolven.

Träffades på dansgolvet

Med frun Gunilla Gustavsson tränar Kjell-Evert Gunnarsson nya buggturer.- Dans är gemenskap för ung och gammal. Man träffar många människor, har roligt tillsammans och det är ganska kravlöst. Förr var det också genom dansen som man träffade sin tjej. Tyvärr tycks nätet idag ha tagit över denna roll, säger Kjell-Evert med viss beklagan i rösten.

Under åren har han också lärt skolungdomar att dansa bland annat inför studentbalerna. Men även barn i yngre åldrar har tagit sina första danssteg instruerade av Kjell-Evert.

Gammeldans på hyllan

Gammeldansen är sedan länge lagd på hyllan. Buggen har fullständigt slagit ut schottis, hambo och alla de andra gamla dansstegen. Kanske beronde på att buggen utvecklas och förändras hela tiden. För att hålla sig ajour med de många nya turerna missar aldrig Kjell-Evert och hans fru Gunilla Gustavsson en dansbana under semestertid. De tränar hemma på köksgolvet till Lasse Stefanz låtar, ”den ojämförligt bästa buggorkestern.”

Att han skulle bli årets kulturpristagare kunde han aldrig drömma om.

- Det känns härligt att på hemmaplan bli uppskattad och uppmärksammad på detta sätt, säger han.

Juryns motivering

"Laholms kommuns kulturpris för 2011 tilldelas Kjell-Evert Gunnarsson som under flera decennier bjudit upp till dans och med sin stora entusiasm lärt såväl unga som gamla att dansa gammeldans och bugg."

Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 20 december 2011