JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Laholm ingen sårbar kommun

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Laholm ingen sårbar kommun

Publicerad 05 december 2011

Laholms kommun hamnar långt ner på listan över sårbara kommuner i landet. Av Hallandskommunerna är det endast Kungsbacka som ligger bättre till. Det visar en undersökning som Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv nyligen presenterade.

Alltsedan 1970-talets industrikriser har enskilda kommuners sårbarhet diskuterats. Fokus har dock främst varit på enskilda kommuners beroende av större tillverkningsföretag. Tills nu. I den senaste undersökningen har Tillväxtverket och Svenskt Näringsliv breddat bilden och plockat med fler faktorer. Därmed har även företagandets omfattning, det lokala företagsklimatet, möjligheterna till pendling samt andelen av kommunens befolkning som är i arbete tagits med. Dessutom har även tjänstesektorn beaktats när kommunernas beroende av enskilda företag beräknats.

Bredare innebörd

På så sätt har sårbarhetsbegreppet fått en annan och bredare innebörd. Nu handlar det således inte enbart om kommuners beroende av enskilda företag utan också om möjligheterna att hantera nedläggning av ett större företag.

Av landets 290 kommuner har de 100 mest sårbara delats in i tre grupper: genuint sårbara, medelhögt sårbara och måttligt sårbara. 33 av dem klassas som genuint sårbara varav 24 finns i området kring Vänern och Bergslagen. Gemensamt för flera av orterna är deras industriberoende, att de har cirka 10 000 invånare och är glest befolkade.

28:e plats

Laholms kommun hamnar på 28.e plats under begreppet ”genuint sårbar kommun”. Minst sårbara är Storstockholmskommunerna Nacka, Solna och Täby med Kungsbacka på femte plats. Med undersökningens mått är Hofors i Gästrikland mest sårbart.

Att Laholm ligger så bra till beror delvis på kommunens erkänt goda företagsklimat. I undersökningen hänvisas det nämligen till forskningsresultat som visar att ett bra företagsklimat i kommunen och hög andel företagare förknippas med såväl bättre sysselsättnings- som befolkningsutveckling. En annan faktor är givetvis också att det inte finns ett stort dominerande företag i Laholms kommun.

Grannkommuner mer sårbara

Lika bra ställt är det emellertid inte för våra grannkommuner, Båstad, Örkelljunga och Markaryd. Båstad är mest sårbart av de tre. I undersökningen hamnar kommunen så högt som på 211:e plats. Örkelljunga ligger på 185:e plats och Markaryd på 183:e plats.

Sveriges tio mest sårbara kommuner

1. Hofors

2. Hällefors

3. Filipstad

4. Olofström

5. Oxelösund

6. Fagersta

7. Ljusnarsberg

8. Skinnskatteberg

9. Sandviken

10. Emmaboda

Sveriges tio minst sårbara kommuner

1. Nacka

2. Solna

3. Täby

4. Sollentuna

5. Kungsbacka

6. Tyresö

7. Stockholm

8. Österåker

9. Upplands-Väsby

10. Enköping

33 ”genuint sårbara" kommuner (från norr till söder):

Överkalix

Nordmaling

Sandviken

Älvkarleby

Hofors

Ludvika

Ljusnarsberg

Hagfors

Eda

Filipstad

Fagersta

Skinnskatteberg

Surahammar

Hällefors

Storfors

Karlskoga

Grums

Lindesberg

Degerfors

Bengtsfors

Färgelanda

Gullspång

Laxå

Finspång

Södertälje

Oxelösund

Oskarshamn

Nybro

Emmaboda

Torsås

Olofström

Perstorp

Bjuv

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011