Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Laxfisket slog nytt rekord

Laxfisket slog nytt rekord

Publicerad 18 oktober 2011
Förstora bilden - Lax2.jpg

Laxfisket i Lagan blev det bästa någonsin med 3 500 landade fiskar.

Årets laxfiske i Lagan överträffade alla förväntningar. För vem trodde att fjolårets rekord på 2 500 landade laxar skulle kunna slås. Men det blev endast ettårigt.
När säsongen avslutades den 14 oktober hade sportfiskarna plockat upp 3 500 laxar.

Under de senaste veckorna har sportfiskarna stått med närmast armbågs lucka längs Lagans stränder i Laholm. Ty ryktet om de goda fångsterna har spritt sig vida ikring. Med åren har laxfisket utvecklats till landets bästa, mätt i antal upptagna fiskar.

Men att fjolårets siffra skulle ryka all världens väg, det var nog knappast någon som förutspådde. Att det blev så berodde möjligen på många sammanfallande faktorer: riklig vattenföring, Statkrafts ökade utsättning av laxsmolt och nya regler för laxfisket i havet.

Dagsrekordet för landad fisk nåddes i september. Då fanns dagar när det fångades upp till 90 fiskar. Merparten av laxarna har legat mellan fyra och sju kilo.

Många danskar

Andra sidan Öresund är intresset också stort för laxfisket i Lagan, inte minst efter flera inslag i dansk TV. Ett av dem filmades i fjol. Ett TV-team följde Steen Knudsens årliga gruppresor till fisket i Laholm. Inslaget visades tidigare i år.

- Säkerligen bidrog det till att danskarna var än fler i år. Dessutom medverkade vi på Feriemässan i Köpenhamn i början av året och berättade om vårt attraktiva fiske, säger turistchef Monica Fransson.

Att fisket drar mycket folk syns också i turistbyråns statistik över antalet gästnätter, där antalet danskklingande namn blir allt fler.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011