JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / LED-belysning på gång- och cykelbana

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

LED-belysning på gång- och cykelbana

Publicerad 21 september 2011

Den nya gång- och cykelvägen i Ahla har försetts med LED-belysning.Att förbättra miljön handlar många gånger om att börja med sig själv. Att ändra invanda mönster. Som exempelvis att ta cykeln till jobbet istället för bilen. I takt med att Laholms kommun bygger ut gång- och cykellederna öppnas också nya möjligheter för att cykla säkert till jobbet.

Sedan några månader tillbaka finns en helt ny gång- och cykelbana från den gamla banvallen vid järnvägsbron, öster om Laholm, till Ahlaskolan. Genom hela Ahla är också den totalt 2,2 kilometer långa sträckan belyst. Som varande ekokommun har ansvariga på Laholms kommun satsat på miljövänlig belysning. Istället för traditionella kvicksilverlampor har LED-belysning installerats. Med ljusdioder i armaturen sparas såväl energi- som underhållskostnader.

Lamporna i de 32 belysningsstolparna beräknas vara tända cirka 4 000 timmar per år. På denna tid förbrukas endast 4 000 kilowattimmar jämfört med drygt 15 000 kilowattimmar för kvicksilverlampor. Med längre livslängd, LED-lampornas brinntid ligger på närmare 50 000 timmar och kvicksilverlampornas på cirka 15 000, sjunker också underhållskostnaden.

Först ut

- Den nya gång- och cykelbanan i Ahla är den första i kommunal regi som försetts med LED-belysning. Därför är vi mycket intresserade av att följa upp resultatet och mäta energiförbrukningen. För att kunna göra det sker separat mätning på installationen, uppger Andreas Strandh, energirådgivare på Laholms kommun.

Han är övertygad om att energiförbrukningen och även underhållskostnaderna blir än mindre än den teoretiska beräkningen.

- Mycket talar för det, säger han.

Symbolen för den Europeiska trafikantveckanEuropeisk trafikantvecka

Innevarande vecka är sedan 2002 utsedd till Europeiska trafikantveckan. Med stöd av EU-kommissionen deltar många städer i Europa i denna för att förmå människor att ändra sina vanor – för miljöns bästa. Årets tema är ”Alternative Mobility”, som i Sverige översatts till ”Smarta alternativ”. Med allt bättre elcyklar öppnas också nya möjligheter för cykeln som alternativt fortskaffningsmedel.

Läs mer om elcyklar.

Ta en provtur

Under trafikantveckan har Laholms kommun ibland arrangerat särskild gång- och cykeldag. Så görs inte i år, men på eget initiativ kan man ju ta en provtur på den nya gång- och cykelbanan mellan Laholm och Ahla, som kostat 2,5 miljoner kronor.

För att förbättra trafiksäkerheten för gång- och cykeltrafikanterna men också för att premiera cyklandet finns en särskild gång- och cykelplan för Laholms kommun. Inom kort klubbas en ny plan för åren 2012-2014. I denna föreslås att det årligen avsätts en miljon kronor för komplettering av befintliga gång- och cykelbanor i kommunens tätorter. Summan inkluderar inte Kattegattleden, cykelstråket mellan Göteborg och Helsingborg som ska öppnas inom några år.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011