JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Medarbetardagar om värdskap

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Medarbetardagar om värdskap

Publicerad 31 oktober 2011

Katarina Bergström föreläste om bemötande på Laholms kommuns medarbetardagar.

Med ett afrikanskt ordspråk, om att även en mygga kan ha betydelse, vill Katarina Bergström ha sagt att även små förändringar betyder något i mötet mellan människor. Att ta på sig sin gästs skor är inte heller så dumt för att få blick för sitt eget bemötande.

Katarina Bergström är konsult på företaget Värdskapet. Under tre dagar, med start på måndagen, föreläser hon i Osbecksgymnasiets aula i Laholm om det goda värdskapet. Samtliga anställda i kommunen och politiker – närmare 2 000 personer – har fått erbjudande om att delta i dessa medarbetardagar, som är en av de mest omfattande personalsatsningar som gjorts på flera år. Med föreläsningen som grund sås frön till egna reflektioner över hur man bemöter sina arbetskamrater och alla de som på ett eller annat sätt har kontakt med Laholms kommun. I förlängningen kan ett trevligt bemötande bli ett mervärde i en allt mer konkurrensutsatt arbetsmarknad.

Med flera exempel från egna erfarenheter av bemötande beskrev Katarina Bergström sina upplevelser. Här fanns hela skalan från ett kommunråd i en Ålandskommun, som underströk att han inte hade råd att misslyckas med ett enda möte (kommunen behövde fler invånare) till personer som med skärskådande blick talade om för henne att hon var allt annat än välkommen.

Möten med människor - inte yrkesroller

Katarina Bergström betonade vikten av möten där människor möter människor med yrkesrollen som underordnad funktion.

- Idag pratas det allt mer om att vi är på väg att lämna informationssamhället för relationssamhället. I detta skapas långsiktiga relationer som också kan visa sig bli lönsamma, sa Katarina Bergström.

Hon uppehåll sig också en hel del kring värdskap och att detta ingalunda är något som enbart bör förknippas med festligheter. Rollen som värd och gäst upplever man dagligdags. Vid alla dessa tillfällen måste man känna sig välkommen, poängterade hon. Det gäller såväl mötet i korridoren, som mottaggandet vid större sammankomster.

Surrades

Osbecksgymnasiets aula var fullsatt.

Då och då surrades det rejält i den smockfulla aulan när deltagarna diskuterade olika aspekter av bemötande och värdskap. Att döma av diskussionerna fanns mycket att prata om.

- Ja det är viktigt att prata om bemötande och hur vi uppträder gentemot föräldrar och anhöriga, sa en av åhörarna i en paus.

 Hon reflekterade också över relationen till arbetskamrater, och att man ibland är alltför hänsynsfull. Att man inte vågar vara ärlig. En inställning som knappast är till gagn för ett gott arbetsklimat, resonerade hon.

Uppföljning på arbetsplatser

Medarbetardagarna följs upp med diskussioner på kommande arbetsplatsträffar.

- Jag hoppas att föreläsningsdagarna väcker många tankar på hur vi kan förbättra oss i våra många möten med medborgarna och arbetskamraterna, säger personalchef Pernilla Lennström.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011