JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Mentorer för nya företagare

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Mentorer för nya företagare

Publicerad 30 december 2011

Mats Nilsson (i mitten) är mentor för de nyblivna företagarna Daniel Hedqvist och Jerker Hindgren, som driver Laholms CNC teknik.

Nyföretagandet i Laholms kommun har fått en rejäl skjuts framåt. Med entusiasm, kreativitet och arbetsinsatser långt utöver en normal arbetsvecka dras företag igång. Men ganska ofta överskuggar glöden de hinder och problem som företagaren förr eller senare ställs inför. När de dyker upp kan det därför vara tryggt med tillgång till erfaren företagsmentor för att undvika de vanligaste blindskären.

Statistik från näringslivet pekar också på att insatser behövs för att nystartade företag ska få bättre betingelser att överleva. De första tre åren är många gånger de tuffaste. Med denna kunskap har Region Halland tillsammans med näringslivsenheten på Laholms kommun startat ett mentorsprojekt för nya företagare. 18 mentorer har engagerats till 20 företagare.

Mats Nilsson, med 20 års erfarenhet från verkstadsindustrin, tilldelades Laholms CNC teknik, som drivs av Daniel Hedqvist och Jerker Hindgren. En gång i månaden under ett år träffar han de nyblivna företagarna, som nischat in sig på tillverkning av specialkomponenter till verkstadsindustrin.

- Jag ska inte lära dem svarva. Min uppgift är att vara ett bollplank. Dela med mig av mina erfarenheter, att lyssna, ge dem bekräftelse inför vägval och lyfta fram olika effekter av beslut som kan påverka produktionen, säger Mats Nilsson.

Tydliga mål

Tydliga och nerpräntade mål är hans främsta käpphäst. Som företagare måste man veta vad man vill uppnå inom ett, två och fem år. Är det att vara nöjd med nuvarande omsättning, eller vill man expandera. Han är också tydlig med att den som startar ett företag inte kan räkna med 40-timmars arbetsvecka. Minst 20 timmar till är mer regel än undantag. Det handlar också om att investera rätt. För ett verkstadsföretag är modern maskinpark viktigare än köp av egna lokaler. Marknadsföring och kontakter gentemot kunder och tillsynsmyndigheter är också viktiga parametrar för att lyckas. Och försiktighet med privata utlägg en dygd.

Mats Nilsson sticker inte under stol med att många företagare hamnar i fällan ”företaget framför allt annat”.

- Det gäller att hitta en balans, men det är en kick att driva företag, säger han.

Det skriver Daniel Hedqvist och Jerker Hindgren förbehållslöst under på. Entusiasmen är inte att ta miste på. Och målet är tydligt: de vill växa. Idag består maskinparken av tre avancerade svarvar. 2014 ska de ha ytterligare två. Men redan innan dess, vid slutet av 2012, räknar de med att omsättningen stigit från tre till fyra miljoner kronor.

Mentorsbank

Fredrik Swärdh, näringslivssekreterare på Laholms kommun, hoppas att satsningen på mentorer slår så väl ut, att kommunen tillsammans med Offensiva Laholm om något eller några år har en mentorsbank för nyetablerade företagare. Denna skulle även kunna användas av ungdomar som driver UF-företag (Ung företagsamhet), av så kallade sommarlovsentreprenör eller av etablerade företagare som vill växa och ta nästa kliv.

- Det skulle vara till stor hjälp för dem alla, säger han.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 30 december 2011