JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Nytt havsnära bostadsområde

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Nytt havsnära bostadsområde

Publicerad 28 oktober 2011

Elisabet Babic fick ta hjälp av Jonabs vd, Leif-Göran Johnsson, för att få ner spaden i Allarpsjorden.

Spaden har satts i jorden och den officiella första torvan vänts. Därmed har ett av de största bostadsprojekten utanför storstadsregionerna satts igång. I Allarp, i södra Skummeslövsstrand, väntar nu en omfattande bebyggelse inom kommande 20 år. På ett 45 hektar stort område planeras närmare 400 bostäder.

Med en skinande blank spade i händerna gavs kultur- och utvecklingsnämndens ordförande, Elisabet Babic (M), uppdraget att ta det formella spadtaget. Ett uppdrag som fordrade manlig hjälp i den hårda myllan. Med torvan vänd symboliserades startskottet för ett bostadsprojekt som förväntas betyda mycket för hela Laholms kommun.

- Det blir en härlig plats att bo och leva på. Med Hallandsås i söder, havet i väster och nära till kommunikationslederna E 6 och Västkustbanan är jag övertygad om att många får upp ögonen för området, sa Elisabet Babic.

Under den officiella invigningen var också kommunchef Nils Danred på plats liksom exploatören Gudjon Halldorsson samt företrädare för Laholms Sparbank, Jonab och Danfors fastighetsförmedling.

- Laholms kommun behöver ökad inflytning. Med Allarpsprojektet är jag övertygad om att vi når denna målsättning. Med nya kommuninvånare följer också nya idéer som kan komma till gagn för etablering av service- och tjänsteföretag, sa kommunchefen, som också passade på att ge Gudjon Halldorsson en eloge för hans enträgna arbete med det nya bostadsområdet.

Fem år

Det tog Gudjon Halldorsson fem år att sätta spaden i jorden för Allarpsprojektet.

Vägen till det första spadtaget har tagit exploatören fem år. Idén föddes påsken 2007 när han skannade av Västkusten i jakt på attraktiva bostadsområden. I juli samma år besökte han Allarp för första gången och blev såld.

Det 45 hektar stora området exploateras i sex etapper. Den första omfattar 45 villatomter. Fem av dem har redan sålts till en hustillverkare. Det första huset – en visningsvilla – ska stå klar till våren. Om sisådär tjugo år framåt i tiden, 2032, beräknas området vara fullt utbyggt med närmare 400 bostäder och runt 1 000 invånare. Då består byggelsen också av flerfamiljshus, radhus och ett centralt affärsområde. Kanske finns här även en skola.

Finanskrisen sätter spår

Inledningsvis bedömdes exploateringen gå fortare. Rådande finansiella kris har dock satt sina spår.

- Givetvis påverkar den byggtakten. Nu räknar vi med att sälja sex-åtta tomter om året. Försäljning därutöver är bonus. Finansiella kriser är dock ingenting nytt och världen har överlevt dem. Så sker även denna gång och när vi tagit oss ur den stiger åter intresset för nya bostäder, säger Gudjon Halldorsson.

Under invigningen gjorde han en liten historisk tillbakablick över Skummeslövsstrand och intresset för att bo nära havet. För 70 år sedan var det inte särskilt stort, något som återspeglades i markpriset. En tomt på närmare 1 000 kvadratmeter såldes 1939 för 90 öre kvadratmetern. På Allarpsområdet ligger kvadratmeterpriset på drygt 1 000 kronor. En normal villatomt på 700 kvadratmeter landar därmed på runt 700 000 kronor. Jämfört med andra platser i kommunen ett förhållandevis högt pris, men avsevärt billigare i förhållande till liknande attraktiva boplatser i Halmstad och Båstad, påpekar mäklaren Håkan Danfors. Exploatören ser också kostnadsjämförelsen som en väldigt viktig faktor för att locka bosättare till Allarp.

Flertalet från andra kommuner

Varifrån kommer då inflyttarna? Gudjon Halldorsson räknar med att ett antal laholmare söker sig hit, men det stora flertalet kommer från en region på runt 15 mils radie.

- När tunnelbygget genom Hallandsås är klart och dubbelspåret börjar trafikeras är jag övertygad om att området med ny järnvägsstation några stenkast från husen får extra skjuts, säger Gudjon Halldorsson.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011