Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Stor satsning på sommarjobb

Samtliga ungdomar erbjuds sommarjobb

Publicerad 16 juni 2011
Förstora bilden - Sommarjobb_2011.jpg

Justyna Piasczna har fått sommarjobb på Hattstugans förskola i L:a Tjärby.

Sommarlovet blev en smakstart för Justyna Piasczna från Laholm. Med Laholms kommuns storskaliga satsning på feriearbete för 17- och 18-åringar fick hon jobb på Hattstugans förskola i L:a Tjärby.
- Det kunde inte bli bättre. Eftersom jag går på barn- och fritidsprogrammet på Osbeck och vill jobba med barn i framtiden, fick jag verkligen det jobb jag önskade, säger hon.

Ungdomsarbetslösheten i Laholms kommun är fortfarande högst i länet. Nio procent av 16-24-åringarna - 6,8 procent i länet - går utan jobb eller sysselsättning. Politikerna i kultur- och utvecklingsnämnden bestämde sig därför att denna sommar satsa rejält på feriearbeten för ungdomar födda 1993 och 1994. Alla skulle erbjudas tre veckors sommarjobb. När sommarlovet inleddes har samtliga som sökt jobb fått sysselsättning. Och det är många, 185 ungdomar.

- Tidigare somrar har vi inte kunnat erbjuda samtliga sökande jobb. Samtidigt vet vi hur viktigt det är med sommarjobb. Ungdomarna tjänar egna pengar och skaffar sig erfarenhet från arbetslivet, säger personalsekreterare Annika Fernlund.

Vad hon känner till finns ingen annan kommun i länet som har motsvarande erbjudande. Men det kostar förstås en slant. Nämnden har anslagit 1,3 miljoner kronor.

Kommunen och Föreningsrådet

Hälften av ungdomarna jobbar inom de kommunala verksamheterna såsom kök, park, barn- och äldreomsorg och lägerverksamhet. Den andra halvan förses med arbete via det kommunala föreningsrådet. Sommartid vill många idrottsklubbar ha hjälp med gräsklippning, målning och andra sysslor som de själva har svårt att hinna med. Oavsett arbetsgivare är lönen densamma, 74,59 kronor i timmen inklusive semesterersättning.

En av dem som fått sommarjobb genom kommunen är Justyna Piasczna. Hon är jätteglad för sina tre veckor på Hattstugans förskola och att kommunen bestämt sig för att alla som vill ska få sommarjobb.

- Långt ifrån alla ungdomar har kontakter som kan leda till sommarjobb. Därför tycker jag att kommunens insats är så värdefull, säger hon.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011