JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Succé för "Kokvinnorna"

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Över 900 personer såg "Kokvinnorna"

Publicerad 14 mars 2011

Tre av huvudrollsinnehavarna i "Kokvinnorna", Inger Gustavsson, Jan-Erik Svensson och Ann-Margret Claesson tillsammans med filmaren Peter Gerdehag.

Fem föreställningar av ”Kokvinnorna“ på samma dag. När Peter Gerdehags dokumentärfilm om de två handmjölkande systrarna från Sibbalt utanför Knäred, Inger Gustavsson och Britt Georgsson, visades i Knäreds bygdegård var lokalen, så när som på en föreställning, fullsatt. Och varje visning följdes av rungande applåder. Ingen av de drygt 900 besökarna gick oberörd från bygdegården denna omtumlande dag.

Intresset för filmen har växt närmast lavinartat efter premiären i slutet av februari i Stockholm, Göteborg och Malmö. Såväl i storstäderna som på mindre orter har den ena extraföreställningen efter den andra satts in.

Visningen i Knäred var dock något extra. Många hade valt bort biosalongen på hemmaplan till förmån för Knäred eftersom dokumentären är inspelad cirka en halvmil från orten, i den lilla byn Sibbalt. I Knäred fanns också Peter Gerdehag på plats under hela dagen. Mellan visningarna berättade han om arbetet med filmen, och den nära kontakt han fått med systrarna. Men också om hur han ser på ansvariga myndigheters hantering av småbrukares djurhållning.

Sverigerekord?

Kön var lång till biosalongen i Knäreds bygdegårdIngen bioföreställning på orten har någonsin samlat så mycket folk som ”Kokvinnorna”. Kanske sattes också ett Sverigerekord. Vad Peter Gerdehag känner till har nämligen ingen dokumentärfilm setts av så många människor under samma dag.

I vimlet fanns några av filmens huvudpersoner: Inger Gustavsson, dottern Ann-Margret Claesson och Jan-Erik Svensson. Efter en av föreställningarna uppvaktades de med blommor och en lång applåd.

- Det är roligt att se filmen i Knäred tillsammans med knäredsbor. Visst kanske kändes det lite konstigt i början att bli filmad, men efter ett tag glömde man att kameran gick, sa Inger Gustavsson, som tillsammans med systern Britt filmats under närmare tre år.

- Jag tycker verkligen om filmen, men jag känner inte igen min röst. Det låter inte som om det vore jag.

Överväldigad

Filmdagen arrangerades av Knäreds föreläsningsförening och Knäreds bygdegårdsförening. Med närmare 190 besökare per visning hade arrangörerna noggrant planerat för tillströmningen. Det gällde inte minst hantering av trafiken till och från parkeringsplatsen.

Rolf Åkesson i Knäreds bygdegårdsförening var överväldigad av intresset.

- Vi planerade för två föreställningar, men innan vi ens hunnit annonsera var samtliga biljetter slut. Vi satte in en extra föreställning, utökade med en och till slut blev det tre, säger han och fortsätter:

- Intresset för filmen beror säkerligen på att så många sett Peter Gerdehags tidigare film, Hästmannen, men det handlar förmodligen också om att dagens moderna människor är nyfiken på det gamla bondelivet.

Filmdagen i Knäred blev även den en dokumentär. Med sin lilla filmkamera förevigade Peter Gerdehag publiken och intervjuade många besökare.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011