JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Thomas Jönsson - ny ks-ordförande

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Thomas Jönsson - ny ks-ordförande

Publicerad 20 december 2011

Thomas Jönsson blir ny ordförande för kommunstyrelsen i Laholm.

Det blir Thomas Jönsson (M) som efterträder Per Asklund på posten som kommunstyrelsens ordförande. I en sluten omröstning i kommunfullmäktige ställdes han mot partikollegan Elisabet Babic och fick flest röster, 17 mot 11.

Därmed bröt församlingen en nästan oskriven lag, att inte ha synpunkter på den kandidat som respektive parti nominerar till nämnder och styrelser. Det har undantagslöst varit en intern partiangelägenhet.

Christian Wahl, ordförande för Moderaternas valberedning, föreslog Elisabet Babic, ordförande i kultur- och utvecklingsnämnden, som ny ordinarie ledamot i kommunstyrelsen efter Per Asklund. Med denna lansering markerades också att hon skulle bli kommunstyrelsens ordförande. Christian Wahl underströk att en majoritet i partiet stod bakom Babic och klargjorde att personval är en intern angelägenhet och inget som kommunfullmäktige ska ha synpunkter på.

- Så fungerar de demokratiska spelreglerna, deklarerade han.

Moderat lanserade motkandidat

Men inte ens inom det egna partiet fick han gehör för sin kandidat. Förslaget att välja in Thomas Jönsson som ny ledamot i kommunstyrelsen kom nämligen från partikollegan Anne Kjerstin Löfstedt Schultz . Därefter följde en livlig diskussion. Flertalet talare inom det borgerliga blocket drog en lans för motkandidaten, som ansågs mest lämpad att leda kommunen efter en turbulent tid.

- Vi har två kompetenta kandidater att välja mellan. Normalt sett är det upp till varje parti att nominera sina kandidater, men nu ligger valet hos kommunfullmäktige. Efter den turbulenta tid som varit behövs lugn och ro i kommunen, sa Ove Bengtsson (C) och pläderade för Thomas Jönsson.

Ajournering

Efter en hel del inlägg talade också mycket för att kommunfullmäktige skulle välja Thomas Jönsson. Men innan frågan gick till votering föreslog Socialdemokraterna ajournering och rådde allianspartierna att prata sig samman om en kandidat. Det var fruktlöst. Den Moderata gruppen höll fast vid Elisabet Babic samtidigt som de begärde bordläggning med avgörande på fullmäktigemötet i januari. Yrkandet på bordläggning fick dock ingen majoritet och frågan om Per Asklunds efterträdare gick till votering.

Val gjordes om

Erling Cronqvist (C) lägger sin röst i valet till ny ordförande för kommunstyrelsen i Laholms kommun.

Eftersom det handlade om personval genomfördes omröstningen med valsedlar. Det bar sig emellertid inte bättre än att den första röstningen fick göras om. I valurnan låg 42 röstsedlar, en mer än antalet röstberättigade. Förmodligen hade någon av misstag lagt två röstsedlar i urnan. I den andra omgången stämde det bättre. Thomas Jönsson fick 17 röster, Elisabet Babic 11 och 13 avstod. Därmed valdes han in i kommunstyrelsen och blir nu dess ordförande fram till valet 2014.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011