JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Tionde milan i Knäred

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Tionde milan tänd i Knäred

Publicerad 08 september 2011

Från tändtrumman bolmar röken mot skyn samtidigt som skorstenens gnistregn lyser upp den svarta himlen.

Förhållandena var inte de bästa när friluftsfrämjandet i Knäred tände sin tionde kolmila. Torsdagskvällens regn och blåst piskade intensivt mot den drygt 45 kubikmeter stora vedtraven, täckt med granris och jord. Men för de erfarna kolarna var vädret inget problem.
- Vi ska nog få fyr på henne, säger Dan Kagg övertygande.

Henne? Ja, enligt traditionen är milor av kvinnligt kön, och det håller främjarna i Knäred fast vid. Men inte bara det. Milan ska också namnges. Så medan skaran av besökare vid friluftsfrämjandets anläggning, några kilometer öster om Knäred, intresserat tog del av förberedelserna för att få fyr på vedtraven, ombads de ge Julia är hennes namn, säger Lennart Holgersson och sätter skylten framför milan.namnförslag. Eftersom det är främjarnas tionde mila ska den döpas till ett kvinnonamn med J som begynnelsebosktav. Lite senare på kvällen, när kolarna nästan fyllt tändtrumman mitt i milan med torr stickeved, avslöjas namnet. Flertalet har plitat ner Julia.

Kritiskt ögonblick

Lite senare täcks trumman med trälock och jord. Ett kritiskt ögonblick för nu kvävs den öppna elden och röken tvingas ut genom en hög skorsten. Det går en stund innan en vit maffig rökpelare stiger mot skyn. Kolningen har börjat.

- Det gick ju bra även denna gång, säger Benny Lindqvist, försedd med svart kolarhatt och kläder anpassade för åtskilliga dagars kolande.

Vaktas dygnet runt

Ty arbetspasset är långtifrån slut. Under kommande fyra dygn vaktas Julia av minst två personer. Med stora träklubbor ”klappas” hon regelbundet för att förhindra bildande av luftfickor, som kan få kolningen att övergå till öppen eld

Friluftsfrämjandets första mila tändes 1985. Två år senare var det åter dags. Därefter har det gått tre år mellan kolningarna. För medlemmarna har det känts rimligare eftersom det krävs åtskilliga timmars jobb för att genomföra proceduren, inte minst allt förarbete med trädfällning och kapning till lämpliga längder.

Grillafton

Under kolningen i Knäred arrangerar friluftsfrämjandet fredagen den 9 september klockan 19 grillafton med musikunderhållning. Fram till och med lördag den 10 september räknar kolarna med att behöva klappa milan för att inte kolningen ska gå överstyr. Därefter sköter den sig själv med viss bevakning. I mitten av november öppnas Julia. Då hoppas främjarna få rejält med träkol, som packas och säljs, och förhoppningsvis ger ett bra tillskott till föreningens kassa.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011