JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2011 / Trotjänare lämnar skolan

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Trotjänare lämnar skolan

Publicerad 10 juni 2011

Hittar ni mig? frågar Ingela Karlsson Ibrahim Wehliye och Liban Dahir Mohammad och visar sitt första skolkort.

På Blåkullaskolans innergård står rektorn Mona Joleby tillsammans med elever och föräldrar. Hon skrattar gott åt elevernas framträdanden innan hon själv ställer sig i rampljuset, för sista gången som skolledare. Efter 40 år lämnar hon arbetslivet.
Några kilometer längre bort, i ett klassrum på Parkskolan, berättar och visar Ingela Karlsson invandrarbarn sitt första klassfoto. För henne är det också tack och avsked till ett långt arbetsliv.

23 år gammal kom hon till Parkskolan i Laholm för sin första tjänst som småskolelärare. Ett år skulle hon stanna, inte mer resonerade hon. Men ett år blev två år och bostadsorten byttes från hemstaden Halmstad till Laholm. Till slut blev det 42 år på Parkskolan, som under denna tid styrts av åtta rektorer.

- Jag har alltid trivts på skolan och fick en mycket bra start som lärare tack vare Ulla Jönsson, som blev något av min mentor. Hemma på hennes köksbord planerade vi tillsammans arbetet.

I dag ska en större del av planeringen vara förlagd till skoltid, något Ingela Karlsson känner som lite av ett tvång.

Pendeln slår tillbaks

Under fyra decennier har åtskilligt förändrats inom skolans värld. Förändringar har svept in, men efter ett tag har pendeln slagit tillbaks. Som exempel nämner Ingela Karlsson synen på hur klasserna organiserats.

-Åldershomogena klasser ersattes med åldersblandade, men nu är vi snart tillbaks till de homogena. Och tur är väl det, säger hon.

Att lära sig läsa genom ljudning har också kommit tillbaks, påpekar hon.

Undervisat invandrarbarn

Under sin tio sista år som lärare har hon undervisat invandrar- och flyktingbarn med i en del fall ytterst hjälpliga läskunskaper på det egna modersmålet. .

- Eleverna har gett mig oerhört mycket. Jag har lärt känna nya kulturer och fått en annan syn och förståelse för hur våra invandrar- och flyktingbarn tänker och känner. Några av dem har jag fortfarande kontakt med.

När den gemensamma skolavslutningen var avklarad samlade hon sina elever, somalier och ett koreanskt barn. Ingela Karlsson berättade om avslutningarna under sin skoltid och visade en bild på sitt första klassfoto från Furulundsskolan i Halmstad. En av eleverna kände igen henne.

Lite rörligare

Nu väntar pensionärslivet för Mona JolebyMona Joleby har flyttat lite mer på sig, men hållit sig inom nuvarande kommungräns, bortsett från en kort sejour till Andersbergsskolan i Halmstad. Hon har några år kvar till ålderspensionen och trivs på jobbet, men känner att hon vill få mer tid för sig själv, de sex barnbarnen och golfen.

- En kollegas bortgång fick mig också att tänka på hur viktigt det är att ta vara på livet.

Sin första tjänst fick hon i november 1971 på Veingeskolan. Men den blev kortvarig, liksom tiden på Andersbergsskolan. Ett år senare fick hon jobb på hemmaplan när dåvarande rektorn för Knäredsskolan, Lennart Svensson, berättade att det fanns en ledig tjänst som lågstaidelärare. Här stannade hon till 1989 då hon började som skolledare. Först som studierektor för skolorna i Veinge, Knäred, Ahla och Genevad och tre år senare som områdeschef tillika rektor för låg- och mellanstadieskolan i Veinge.

Sedan dess har hon varit rektor i Vallberga, Ysby, Ränneslöv och sedan årsskiftet 2009/2010 för Blåkullaskolan och Glänningeskolan i Laholm.

Hänt mycket

Särskilt under de tio senaste åren tycker hon att mycket hänt inom skolans värld. Den nya läroplanen och kursplanen välkomnar hon, men inte skollagen.

- Kravet på allt mer dokumentation känns rätt tungt. Kanske ytterligare ett argument för att sluta nu, resonerar hon.

Enligt Mona Joleby är dagens elever bättre rustade än gårdagens. De är vetgiriga och vågar ifrågasätta. Eleverna har också fått bättre syn på sitt lärande och vet vad som fordras för att nå målen.

-I dagens skola ser vi till hela individen, inte enbart det kunskapsmässiga. Vi är måna om att vuxna alltid ska finns runt eleverna för att undvika mobbning och är angelägna om att de känner att det är kul att gå i skolan, säger hon.

Mediebilden av en skola – generellt sett – på fallrepet stämmer inte med hennes uppfattning.

- Det finns mycket bra som görs inom skolan, men som aldrig lyfts fram av medierna. I Laholms kommun har vi förhållandevis bra ekonomiska resurser för skolans verksamhet, men tyvärr inte för förskolan.

Fyra rektorer går

Mona Joleby är en av flera rektorer som nu lämnar skolan för pensionärslivet. Christer Blom, som varit anställd i kommunen sedan 1984 och senast varit rektor för de tre förskolorna Grönkulla, Mellby och Junibacken, har också slutat. I början av höstterminen följs de av Lena Nilsson, rektor på Blåkulla förskola, Täppans förskola och Sjökulla förskola, samt Birgitta Hellstam, rektor på Vallbergaskolan.

Fler pensionärer

För ytterligare ett antal anställda på förskolor och skolor har dörren till pensionärslivet öppnats eller öppnas inom kort. Inger Andersson, Parkskolan, (41 år), Inger-Lena Jönsson, Hishultsskolan, (39 år), Evy Hellsten, Våxtorpsskolan, (38 år), Agneta Larsson, Sjökulla i Laholm (37 år), Siv Karlsson, Dalkulla i Knäred, (33 år), Birgitta Karlsson, Knäredsskolan, (32 år), Ann Scott, Lagaholmsskolan, (29 år) och Inger Rosengren, Ängskulla i Veinge, (27 år).

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 28 december 2011