JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012

Nyheter under 2012

Publicerad 01 januari 2013

Vallbergaborna hade en hel del synpunkter på "Framtidsplan 2030".

Ny översiktsplan, utbyggnad av fiber i industriområden, ombyggnad av återvinningscentral, företagsklimat i toppklass, danskinvasion och sommarfrukostar vid Lagan.

Det är några av de oändligt många frågor, ärenden och insatser som Laholms kommun på olika sätt var involverad i under 2012.

Under året gavs kommuninvånarna flera möjligheter att ge sin syn på hur de vill att kommunen ska utvecklas när förslaget till ny översiktsplan ”Framtidsplan 2030” presenterades. Såväl under våren som under hösten hölls möten på flera orter runt om i kommunen. När förra översiktsplanen antogs, för cirka tio år sedan, spelade klimatförändringarna marginell roll. I ”Framtidsplan 2030” är de högst påtagliga för planeringen.

Fiberkabel

Logistikchef Tommy Sandberg på Specma i Våxtorp.

Tommy Sandberg, logistikchef på Specma i Våxtorp, jublade när fiberkabel drogs till industriområdet.

Krav på snabba och robusta kommunikationslösningar är ett måste i det moderna IT-samhället. För företagen blir tillgång till fiberkabel allt viktigare för att kunna konkurrera på marknaden. Under året drogs därför fiberkabel till industriområden i Våxtorp, Hishult och Veinge. Samtidigt väcktes intresse på landsbygden för fiber. Möten hölls på flera håll för att dra igång fiberprojekt.

För tredje året i sträck hamnade Laholms kommun bland de tio främsta kommunerna i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Laholm tog plats sju och blev än en gång bäst i Halland.

Osbecksgymnasiet prisades

En annan värdemätare på kommunens insatser var Teknikföretagens branschorganisation som prisade Osbecksgymnasiet I Laholm. Skolan ansågs vara en av de bästa i landet på teknik och samarbete och fick en check på 250 000 kronor för sin framskjutna position. Samtidigt började intresset för skolan och dess tio program förändras. Ungdomar som tidigare valt Halmstad som studieort vände så smått blickarna mot kommunens gymnasieutbud. Skolans starka ställning som länets ledande i andel UF-företag (ung företagsamhet) var möjligen en anledning till detta.

Satsade tolv miljoner kronor

 Återvinningscentralen i Ahla.

Laholms kommun satsade tolv miljoner kronor på ombyggnad av återvinningscentralen i Ahla.

Återvinningscentralen i Ahla stöptes om med återinvigning på försommaren. Tolv miljoner kronor satsades i anläggningen, som är en av kommunens mest välbesökta platser. Närmare 35 000 personer besöker årligen anläggningen, vilken hanterar 6 500 ton produkter av olika slag.

Hoven tackade nej

Under året drogs riktlinjerna upp för 400-årsfirandet av freden i Knäred. Målsättningen var hög. Såväl det svenska som danska hovet bjöds in till firandet under 2013, men båda avstod invitationen. Det gjorde däremot inte danskar med fritidshus i Laholms kommun. Inbjudan att vara med och forma och få information om firandet fick ett gensvar långt över förväntan. På Skärtorsdagen fyllde intresserade danskar bygdegården i Knäred.

När högsommaren stod för dörren lockade Laholms kommun med sommarfrukostar vid Lagan. Sex tidiga tisdagar i juli och början av augusti bjöds allmänheten på föreläsningar av helårs- och sommarboende i kommunen, bland annat Björn Hellberg, Jonas Hallberg, Johannes Brost och Lars Danielsson.

Problem i simhall

Simhallen i Laholm var på mångas läppar under hösten. Under sommaren stängdes anläggningen för renovering av läckande bassänger och omläggning av golvkakel. Men allt var dessvärre inte frid och fröjd när anläggningen öppnades för badande i mitten av september. Golvmaterialet höll inte måttet. Anläggningen stängdes på nytt och delar av arbetet gjordes om. När simhallen sent omsider öppnandes var det mer än välkommet. Simhallen och Folkhälsocentrum i Laholm är nämligen mycket uppskattade och drar besökande långt utanför kommunens gränser.

Nyhetsartiklar under 2012

Via denna sida kan du läsa artiklar om vad som hände under det gångna året. Du kan också via länk till pdf-fil ta del av en mer omfattande sammanfattning för nyhetsåret 2015 vilken publicerades i kommunens årsredovisning. 

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Annika Lindblad
Sidan uppdaterad den 15 april 2013