Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Anhörigcentrum i Laholm

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Anhörigcentrum öppnar i Laholm

Publicerad 27 april 2012
Förstora bilden - Ann_Christin_Johansson_Ann_Winde_2012-04.jpg

Ann Winde och Ann-Christin Johansson jobbar på Anhörigcentrum i Laholm.

Laholms kommun har fått ett anhörigcentrum. Mitt i staden, ett stenkast från Stortorget, finns verksamheten som officiellt invigdes på fredagen med otraditionell hantering av det klassiska blågula bandet. Först klippning och sedan knut på samma band. En symbolisk handling för att åskådliggöra samhörigheten mellan anhöriga.

Lokalen, som ligger i hörnet Järnvägsgatan/Trädgårdsgatan och bland annat hyst fastighetsförmedling och tidningsredaktion, passade som handen i handsken för den nystartade verksamheten. Studiebesök i bland annat Örkelljunga visade att centralt belägen lokal för verksamheten fick betydligt fler att söka sig till denna.

- Det tog vi fasta på, berättar Barbro Jönsson, anhörigsamordnare i Laholms kommun. Här syns vi och det är lätt att slinka in på en kopp kaffe och prata lite om sin situation och träffa andra i samma sits.

Lagstiftning skärptes

Bland många förknippas anhörigstöd främst med insatser riktade mot äldre som vårdar sin maka/make. Den bilden stämde också delvis fram till halvårsskiftet 2009. Men när ordet bör i lagstiftningen, gällande stöd och hjälp till anhöriga från kommunernas sida, ersattes med ska fick begreppet en vidare, åldersmässig innebörd.

Det ledde till att en projektgrupp tillsattes för att ge förslag på hur anhörigverksamheten skulle kunna utvecklas i Laholms kommun. Här föddes idén till ett anhörigcentrum. När det nu öppnas inleds verksamheten så smått. Tre timmar per dag, tre dagar i veckan, finns Anita Winde och Ann-Christin Johansson på plats. De understryker att Anhörigcentrum vänder sig till alla över 18 år.

- Unga föräldrar med funktionshundrade barn kan behöva stöd och hjälp, liksom ungdomar i övre tonåren som har en svår familjesituation och äldre som sköter sin maka/make, säger de. Till oss kan man komma för att träffa andra och stärkas i sin roll eller för enskilda samtal med oss.

Hjälp till självhjälp

Anita och Ann-Christin hoppas att de kan hjälpa besökarna på Anhörigcentrum till att skapa nya kontaktnät men också att hjälpa dem till det stöd de har rätt till. Kort och gott; hjälp till självhjälp.

Osynlig grupp

ordföranden i socialnämnden Mikael Kallin (M), klippte och knöt swdan ihop det blågula bandet.
Mikael Kallin, ordförande i socialnämnden, underströk i sitt invigningstal att anhöriga är en osynlig grupp som behöver ett mer utvecklat stöd, däribland vägledning för att få klarlagt sina rättigheter. För honom är Anhörigcentrum ett viktigt steg på denna väg, där behovet kommer från dem som direkt berörs.

- Tanken är att Anhörigcentrum ska jobba brett, alltså utan fastlåsta ramar. De anhöriga formar själv verksamheten via sina behov, vilket också är styrkan i arbetssättet, säger han.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: VIB
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 27 april 2012