JavaScript är avstängt! För att laholm.se ska fungera korrekt behöver er webbläsare stödja JavaScript.
Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Brand på Ängstorps reningsverk

Information med anledning av coronavirus och covid-19

Här samlar vi allt publicerat material om hur coronaviruset påverkar Laholms kommuns verksamheter, till exempel förskola, skola, gymnasiet, vård och omsorg. Här finns också länkar till myndigheter. 

For all information published on the page, the "translate" function can be used (see top right). للحصول على كافة المعلومات المنشورة على الصفحة، يمكن استخدام وظيفة "الترجمة" (انظر أعلى اليمين).

Länk till sidan

Brand på Ängstorps reningsverk

Publicerad 05 februari 2012

En brand utbröt i ett kondensatorbatteri i ställverket vid Ängstorps reningsverk i Laholm den 1 februari. Branden släcktes av de anställda. Men trots den snabba insatsen förstördes ställverket helt vilket orsakade problem med reningen. För att upprätthålla denna har reservkraftaggregat kopplats till anläggningen.

 Här nedan publiceras kontinuerlig information om läget.

Ställverk repareras

(Informationen utlagd 6 februari klockan 11.15)

Efter branden på Ängstorps reningsverk i förra veckan pågår nu reparationerna av ställverket. Under tiden drivs verket med reservkraft. Trots ett överslag i ställverket under helgen så har inget orenat vatten släppts ut i Lagan.

Även om vissa delar av reningen går på sparlåga passerar allt vatten samtliga reningssteg innan det når Lagan. Arbetet med att renovera ställverket pågår för fullt. Förhoppningsvis kan det tas i drift i början av nästa vecka. Risken för att orenat vatten ska lämna verket bedöms som liten.

Läget under helgen 4-5 februari

(utlagd 2012-02-05 kl 16.30

Under lördagen drabbades det brandskadade ställverket vid reningsverket av en ny kortslutning i kontaktskenorna för inkommande kraft. Ställverket är nu helt utslaget och all strömförsörjning till reningsverket sker med hjälp av reservkraft. Avloppsvattnet hanteras i reningsverket och ingen breddning av orenat vatten har hittills släppts ut i Lagan.

- Vi kör med provisorisk drift med delvis rening. Ingen breddning eller utsläpp av orenat vatten har släppts ut i Lagan. Vi arbetar med att kraftförsörja fler delar av reningsverket med reservkraft och vi har fått hjälp av kraftbolagen Hem i Halmstad och SHK i Laholm. Vi arbetar för att lösa problemet med strömförsörjningen till reningsverket och saneringsfirman arbetar för fullt under hela veckoslutet, säger ställföreträdande VA-chef Mattias Leijon

Läget under torsdagen den 2 februari

(utlagd 2012-02-02 kl 19.00

Anläggningen var i full drift under hela torsdagen. Under förmiddagen fanns ett saneringsföretag på plats för att undersöka skadorna av onsdagens brand.

Saneringen, som genomförs i omgångar, påbörjas på fredagsmorgonen och fortsätter under helgen. Vissa delar av anläggningen drivs då med reservkraft för att säkerställa mekanisk och kemisk rening. Inkommande spillvatten magasineras i regnväderbassängerna.

- Med detta tillvägagångssätt kan vi troligen undvika att orenat vatten släpps ut i Lagan och ser därmed till att spillvattnet genomgår godtagbar rening, säger ställföreträdande VA-chef Mattias Leijon.

Personal släckte brand

(utlagd 2012-02-01 klockan 16.30

En brand utbröt i ett kondensatorbatteri i ställverket vid Ängstorps reningsverk i Laholm på onsdagseftermiddagen.
Branden släcktes av de anställda. Risken är att verket kommer att vara strömlöst under saneringsarbetet, vilket kan innebära att orenat vatten släpps ut i Lagan.

Branden upptäcktes under eftermiddagen av personal på reningsverket och släcktes omedelbart. Ingen kom till skada vid branden.

Ställverket måste nu saneras. Om allt går som det ska inleds arbetet på torsdagsmorgonen. För säkerhets skull bryts strömmen under arbetet.  Laholmsbuktens VA arbetar med en lösning för att ta hand om det avlopssvatten som kommer till anläggningen under tiden som arbetet pågår.

I väntan på saneringsarbetet är reningsverket i drift, men det finns en risk för överslag eller kortslutning under onsdagskvällen eller natten till torsdagen på grund av sotflagor efter branden. Konsekvenserna av ett eventuellt strömavbrott blir i värsta fall att orenat, eller delvis orenat avloppsvatten rinner ut i Lagan.

-Vi hoppas nu hitta en tillfällig lösning för att kunna få strömförsörjning till de viktigaste maskinerna på verket så att inte helt orenat vatten kommer ut i Lagan, säger Mattias Leijon, ställföreträdande VA-chef.

För mer information kontakta: Lars-Gunnar Johansson, enhetschef avloppsrening 076-765 95 27

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig.

Kontrollord: 7DT
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 1 februari 2012