Du är här: Start / Nyheter / Nyheter 2012 / Danskar intog bygdegård

Stort danskintrese för fredsjubileum

Publicerad 10 april 2012
Förstora bilden - Reino_bygdegård_danskar_12_04.jpg

Knäreds bygdegård fylldes med danskar när projektledaren för 400-årsjubileet, Reino Jacobsson, informerade om nästa års många aktiviteter på fredsorten.

Tala om danskinvasion. Parkeringsplatserna räckte knappt till när grannar från andra sidan Öresund ”intog” Knäreds bygdegård på Skärtorsdagens eftermiddag. I den fullsatta lokalen fick de veta mer om planeringen inför 400-årsjubileet av freden i Knäred. Samtidigt som de gav en hel del tips på aktiviteter som kan ge jubileumsåret än större dragningskraft – i Sverige och Danmark.

766 danskar har fritidshus i Laholms kommun. Samtliga bjöds till arrangemanget i bygdegården. Projektledaren Reino Jacobsson hoppades att ett 50-tal skulle avsätta en dryg timma av Skärtorsdagen för information om 400-årsfirandet av freden i Knäred 1613. Men han kalkylerade fel. Omåttligt fel. Drygt 170 personer bänkade sig i lokalen. Över en kopp kaffe med hembakta kakor fick de grundlig information om projektet.

Innan dess välkomnade kommunchef Nils Danred danskarna. Han var lika positivt överraskad av deras engagemang och intresse för jubileet. Förvisso har de större anledning att fira med tanke på fredens neslig förlust för Sverige, men nu är broderfolket ingalunda ute efter att skriva svenskarna på näsan, utan för att lyfta sitt ”andra hem”, som en dansk uttryckte sig.

Dansk utrikesminister

En del programpunkter är klara men får gärna ”expandera”, däribland fredsseminariet den 20 januari. Delar av den svenska delegationen är klar, men långtifrån den danska. Runt borden diskuterades lämpliga företrädare och här nämndes bland annat Uffe Ellemann-Jensen, tidigare utrikesminister, och historikern Lars Hovbakke Sörensen. Många trevare har också lagts ut för att locka hoven till dagen. Hittills utan framgång. Det svenska hovet har dock svarat, och meddelat att svaret dröjer. Från det danska hovet har det varit knäpp tyst. Danskarna på mötet i Knäred hade förvisso ingen gräddfil till den danska drottningen, men trodde sig ändå veta hur hovet skullle kunna bevekas.

- Skicka inbjudan till kronprins Fredrik. Han har också bra kontakter med Victoria och brukar vara intresserad av historiska arrangemang, påstod en av danskarna.

Teater och tornerspel

Jubileumsåret avslutas på sensommaren 2013. Kanske har då så många som 400 aktiviteter genomförts, några av dem med Laholms kommun som huvudarrangör. Det handlar bland annat om teateruppsättning, tornerspel och pedagogiskt projekt på teckningsmuseet i Laholm som knyter an till vår gemensamma historia. Men det är föreningar, organisationer och privatpersoner som förväntas stå för merparten av arrangemangen, och gärna några med dansk hemvist. Vilket ”kafferepet” i Knäred skulle så frön till. Och mycket riktigt, jordmånen var den rätta, danskarna nappade. Innan de lämnade bygdegården för sina fritidshus hade de plitat ner ett antal förslag. Vid en hörna av långborden föreslogs kanottävlingar på Lagan, utbyte mellan förskolor, naturvandringar i Laholms kommun och kulinariska begivenheter, med ett undantag när.

- Förbjud surströmming. Serveras det vet man inte hur det slutar. Till och med freden kan vara hotad, sa en dansk med glimten i ögat.

Nyhetsarkiv
Kommentera sidan

Innehållsansvarig: Lars Ingemarson
Sidan uppdaterad den 10 april 2012

Länk